Gå til hovedinnhold

Har du hørt om indisk ‘sort salt’ – ingrediensen alle veganere bør kjenne til? 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 17. januar

Å bytte ut animalske produkter eller retter med plantebaserte alternativer er stort sett ikke noe problem nå til dags.

Blomkål kan brukes som både kyllingvinger og pizzabunn. Næringsgjær og knuste cashewnøtter blir deilig vegansk parmesanost, og ikke glem tofu, som kan bli til mer eller mindre alt du kan tenke deg av retter.

Og når det gjelder plantebaserte alternativer til egg, så går det fint an å benytte både tofu og kikerter for å lage eggerøre. Men om du har prøvd disse og fortsatt ikke følt at smaken var helt ‘egg’ – ja, så kan det hende du bare manglet en ‘hemmelige’ ingrediens ikke alle har hørt om, nemlig indisk sort salt.

Hva er egentlig sort salt?

Sort salt – eller kala namak som det egentlig heter – er et sort bergsalt som utvinnes i Himalaya-fjellene, og benyttes mye i matlaging i Sør-Asia. Saltet har også vært brukt i Ayurvedisk medisin i århundrer for sine medisinske egenskaper, og sies blant annet å være godt for både fordøyelse og blodtrykk. Opprinnelig ble sort salt fremstilt ved at man brente krydder sammen med rosa steinsalt i en kiln, eller teglovn, som det også heter. Varmen satt i gang kjemiske prosesser i saltet, som gjorde at man fikk den svovelaktige lukten og smaken på saltet.

I moderne tid har det blitt mer vanlig å fremstill sort salt ved å tilføre natriumsulfat til Himalaysalt, noe som gir en litt mørkere farge, men samme typiske egge-lukt og smak.

Hvordan kan man bruke sort salt?

Ikke overraskende er det perfekt å bruke sort salt i alle retter hvor målet er å oppnå smaken av egg. Lager du en tofu-eller kikerte-røre vil sort salt gjøre at røren smaker mer som eggerøre. Det samme gjelder om du lager en omelett eller pai av silketofu.

Sort salt er også perfekt å bruke i mange typise retter fra India og Sør-Asia generelt. Kryddermiksen chaat masala benyttes i mange typiske indiske retter, og består hovedsakelig av sort salt, spisskumenfrø, korianderfrø og chillipulver. Man kan også strø litt sort salt rett på en salat eller bruke i en sandwich om du ønsker en litt mer spennende smak.

Er sort salt sunnere enn vanlig salt?

Ifølge WebMD er det mange grunner til at man burde bruke sort salt i matlagingen, kanskje først og fremst fordi smaken er såpass intenst at man vil trenge mye mindre av dette saltet enn annet salt. Sort salt har også et høyere mineralinnhold enn andre salttyper om det er fremstilt på den tradisjonelle måten, og også et noe lavere natriuminnhold.

Les også