Visste du at det å dyrke sin egen mat er noe de aller fleste av oss kan gjøre? Enten man er så heldig å ha en egen hage, en balkong eller en solrik vinduskarm kan man dyrke selv.
Lurer du på hva du bør begynne med hvis du vil lykkes med dyrkingen? Flere av de grønnsakene som er vanligst i norsk kosthold, er også lette å dyrke. Disse fem grønnsakene er vinnere i kjøkkenhagen:
Disse herlige søte og sprø røttene kan dyrkes i alt fra store potter og juicekartonger til pallekarmer eller direkte i bakken. Bruk gjerne kartonger fra soja- eller havremelk, ha næringsrik sandblandet jord, og så ca 10-12 frø i hver. Etter hvert som de vokser til og fristelsen til å smake vokser i takt med at røttene får mindre plass kan du «høstetynne» ved å plukke de største røttene og la de minste stå for å vokse videre. Hva er vel deiligere enn å plukke sine egne sprø, gyldne gulrøtter opp av jorden, skylle og knaske i vei?
Foto: Jonathan Kemper
2
Poteter
En potet i bakken gir mange tilbake. Rett og slett. Poteter er nøysomme planter, og så kan de brukes til alt! De kan dyrkes over alt, i potter, pappesker, rett på plenen, eller hva med en potettårn for å spare plass? I en potetpotte eller bøtte kan du fylle opp ca 1/3 med jord, og deretter legge 1-3 forgrodde poteter i potten. Fyll deretter på med enda 1/3 jord. Når potetgresset er ca 15-20 cm høyt er det på tide å «hyppe» potetene, dvs å legge mer jord oppover stenglene. Dette vil gi flere poteter, samt sørge for at de ikke utsettes for sollys og blir grønne. Grønne poteter inneholder giftstoffet solanin, og skal ikke spises.
Foto: Jeshoots
3
Tomater
En tomat kan være så mangt! De største plantene kan bli et par meter høye, mens de minste blir fine små busker på 30-40 cm. De kan være røde, rosa, orange, sorte, stripete, gule og lilla. De kan være på størrelse med rips, kirsebær, plommer, og helt opp til svumlende bifftomater. Her finnes noe for enhver smak, og noe for enhver dyrkningsplass! Tomatfrøene kan såes i druebegre, tomatbegre fra butikken eller enkeltvis i små potter.
Små tomatplanter blir raskt store tomatplanter, så om du har sådd flere sammen bør du ikke vente for lenge med å gi dem hver sin potte med næringsrik jord. Når de små plantene har fått to-tre vanlige bladpar er de store nok til å håndteres og flyttes til egne potter. Her skal de danne seg en god rotklump før de igjen flyttes over i større potter. Når du kan se røtter komme ut under potten er det på tide med større plass.
Tomater trenger både vann, næring og sol for å trives. Vann fra skålen, gi næring (f.eks Bokashivæske) og en solrik plass, så vil du belønnes med de deiligste tomater som langt overgår de butikkkjøpte i smak.
Foto: Josephine Baran
4
Salat
Bladgrønnsaker som ulike salattyper, spinat og ruccola er raske og takknemlige vekster å dyrke. De vokser forholdsvis raskt til plukkbart nivå, og det kjennes herlig å forsyne seg av forfriskende krispe blader til smørbrødet, middagen eller for en liten smak når man er litt fysen. Salat kan fint trives i en potte i kjøkkenvinduet, i en krukke på balkongen eller i halvskygge i hagen. Den kan samplantes med så mangt. Har du høye planter som mais eller jordskokk kan du gjerne så salaten i mellomrommene og få mer ut av plassen. Så nye salatfrø ca hver fjortende dag, og vær selvforsynt gjennom sesongen!
Foto: Anna Evans
5
Reddiker
Disse friske, sprø små runde røttene trenger ikke lang tid eller mye oppmerksomhet for at du skal kunne nyte dem og den krydrete friske smaken av dem! De trenger ikke stor plass, eller dyp jord, eller mye sol. De kan sås i både krukker og bed, og er en vinner når du ønsker noe godt, som vokser raskt, og ikke krever for stor plass. Har du høstet sommerpotetene eller sommergulrøttene og fått en ledig plass i kjøkkenhagen? Så reddiker, de vil rekke å bli modne på det som står igjen av sesongen. Ikke la dem vokse seg for store, da kan de bli treaktige og beske på smak. Dyrk, plukk, skyll og nyt!
Foto: Mirko Fabian
Dyrkingstips
Frø kan sås innendørs fra mars - frøene trenger ikke stor plass, men de må ha lys.
Vinduskarmen er et bra sted for for-såing, men pass på så de ikke tørker ut på varme dager.
Hold jorda fuktig.
Venn plantene gradvis til å være ute.
Varkre blomster som ringblomster, blomkarse og tagetes kan sås i kjøkkenhagen, og beskytter matplantene.