Gå til hovedinnhold

Gresskarlykt til Halloween: 3 ting du kan gjøre med gresskarinnmaten 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 25. oktober

Klar til å kjøpe inn årets Halloween-gresskar?

Det er nok mange av oss som kommer til å være ute i samme ærend denne helgen, for nå er det ikke mange dagene igjen til 31. oktober - eller Halloween, som de fleste av oss kjenner denne dagen som nå.

Oktober er - naturlig nok - høysesong for gresskar i Norge, og det dyrkes ca. 1900 tonn hvert år. Og at Halloween er en tradisjon som er kommet for å bli, hersker det liten tvil om. Ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt kjøper nesten tre av ti familier med barn i alderen 6 til 15 år gresskar for å lage Halloween-lykter.

Problemet? De langt fleste gjøre ingenting annet med gresskaret enn å lage lykt - og kaster både innmat og frø - noe som resulterer i et enormt og unødvendig matsvinn. Men sånn trenger det ikke være, for ikke bare er det både sunt og næringsrikt å spise gresskar, men det det finnes nemlig en hel haug med ting du kan gjøre med gresskarinnmaten. Så hvorfor ikke...

1 Riste gresskarfrø til sunn snacks

Gresskarfrø er praktisk talt for 'supermat' å regne når det gjelder næringsinnhold.

Disse små frøene er nemlig stappfulle av magnesium, sink, proteiner og mangan, alle næringstoffer vi trenger i kroppen, men som mange av oss ikke får i oss nok av. I tillegg inneholder gresskarfrø fytosteroler, naturlige, kolesterollignende molekyler som finnes i alle planter; men i særlig høy konsentrasjon i nøtter og frø. Gresskarfrø inneholder også viktige antiokisdanter, som er med på å beskytte kroppen og cellene våre mot frie radikaler.

Det er mange måter å nyte ristede gresskarfrø på. Hva med å bruke de i en hjemmelaget granola? Eller strø over en salat som litt ekstra 'crunch?' Eller bare spise en neve rett fra skåla - for så godt er det nemlig.

2 Lage gresskarpannekaker eller gresskarbrød

På akkurat samme måte som man kan bruke banan i bakst, kan man også bruke gresskar. Og det blir skikkelig, skikkelig godt også.

Man får i enkelte helsekostbutikker kjøpt gresskarpure på boks, men om du vil unngå matsvinn og bruke av innmaten til Halloweengresskaret er det bare å lage sin egen pure. Når du har renset gresskarinnmaten for frøene (som du også kan bruke til mye godt - se ovenfor), er det bare å ha alt i en blender, og blende i seg. Om innmaten er litt for tykk og ikke vil la seg blende, er det bare å spe på med litegrann vann til innmaten for en litt mer flytende konsistens.

Nå, når du har laget gresskarpure er det bare å slå seg løs. Søk opp gresskaroppskrifter på nett, men ikke engang tenk på å ikke prøve gresskarpannekaker - kanskje den mest perfekte høstfrokosten som finnes!

 

3 Lag en kroppsskrubb

Drømmer du om myk og glødende hud?

Da bør du i alle fall ikke kaste gresskarinnmaten i søpla, men heller bruke den for å lage en frisk og deilig kroppsskrub - helt fri for tilsetningsstoffer, parfyme og selvsagt også helt vegansk.

Gresskar inneholder som sagt en rekke vitaminer og næringsstoffer, som jo også er som gull for hud og kropp. Og den beste nyheten? Det kan faktisk ikke bli enklere å lage din egen hjemmelagede gresskarskrubb.

Alt du trenger å gjøre er å blande sammen gresskarpure, grovkornet salt (eller sukker) og litt mandelolje (eller olivenolje) i en skål til du får ønsket konsistens på skrubben - og vipps, ferdig. Nå er det bare å hoppe i dusjen - og du vil komme ut igjen med silkemyk hud - og hvem vil vel ikke lukte som en pumpkin spice latte hele dagen, eller?

Les også