Gå til hovedinnhold

Forskere krangler om fisk, men er enige om at plantebasert er best for å unngå miljøgifter  

Selma Otterlei

Oppdatert 19. juli

Forskere advarer om at barn og kvinner som planlegger å få barn bør unngå å spise for mye fet fisk. Dette skyldes tilstedeværelsen av miljøgifter som kan føre til nedsatt fruktbarhet, kreft og utviklingsforstyrrelser hos barn. Fet fisk som laks og makrell er kjent for å inneholde høye nivåer av disse skadelige stoffene, noe som skaper bekymring blant helseeksperter og forskere.

Hva er miljøgifter

Miljøgifter finnes i en rekke matvarer, spesielt i fisk, kjøtt og meieriprodukter. En av de mest omtalte gruppene av miljøgifter er PFAS (Per- and polyfluoroalkyl substances), menneskeskapte kjemikalier som brukes i mange industrier, inkludert tekstiler, husholdningsprodukter og matforedling. PFAS er kjent for å være svært vedvarende i naturen, og kan akkumuleres i matkjeden, hvor FHI opplyser at de kan hope seg opp i kroppen og være helseskadelige.

Eksponering for PFAS og helserisiko

Eksponering for PFAS kan føre til en rekke helseproblemer. Det er vist at eksponering kan forstyrre immunsystemet, hvor de hemmer utviklingen av antistoffer etter vaksinering hos mennesker. I tillegg kan flere PFAS-er hemme fosterutvikling, hvor studier har vist at en lav PFO-eksponering på fosterstadiet og tidlig etter fødselen forstyrrer utviklingen av melkekjertlene. Mennesker kan bli eksponert for disse stoffene gjennom drikkevann, fisk, frukt, egg og eggprodukter. EFSA-forskere påpeker at småbarn og andre barn er de mest utsatte gruppene.1 Eksponering under graviditet og amming bidrar betydelig til PFAS-nivåene hos spedbarn. Eksperter mener at den reduserte responsen til immunsystemet på vaksinasjon er den mest kritiske helseeffekten av PFAS-eksponering, mens økt kolesterol tidligere var ansett som den største risikoen.

Plantebasert kosthold for å unngå miljøgifter

spørsmål fra VG om hvordan vi kan redusere miljøgiftinntak gjennom mat, svarer divisjonsdirektør i Helsedirektorater, Linda Granlund: "Spise plantebasert, med vekt på matvaregrupper som korn og kornprodukter, frukt og grønnsaker, bønner, linser og erter, nøtter og frø. Kutte ned på kjøttinntaket, særlig fete og bearbeidede kjøttvarer som pølser og farsevarer, og fete meieriprodukter.". Å spise plantebasert er dermed en av de beste måtene å redusere inntaket av miljøgifter.