Gå til hovedinnhold

Er veganere lykkeligere enn kjøttspisere? Ja, sier en ny studie 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 20. mars

I dag, 20. mars, er ikke hvilken som helst dag. Det er nemlig den internasjonale lykkedagen – det vedtok faktisk FNs generalforsamling i 2012. Og ifølge vedtaket markeres dagen for å understreke at lykke og velvære er et universelt mål for alle mennesker på jorda, og at dette må tas hensyn til i medlemslandenes nasjonale planer.

Vi vil alle føle oss lykkeligere, og det hersker ingen tvil om at det er mange veier til Rom når det gjelder lykke – men visste du at det du legger på tallerkenen faktisk også kan spille en stor rolle i hvor lykkelig du føler deg?

Ifølge en ny studie kan det nemlig være bra for vår mentale helse – og lykkefølelse – å spise et plantebasert kosthold, og det viste seg faktisk at de som spiser plantebasert oppga at de følte seg lykkeligere enn de som identifiserte seg som kjøttspisere eller pescetarianere.

Lykkeligere av grønnsaker?

Ifølge en ny rapport kalt Tracking Happiness ble 11.537 amerikanere spurt om å føre en dagbok over humør og kosthold, og resultatet ble så gruppert inn i fire grupper: Veganere, vegetarianere, pescetarianere og kjøttspisere.

Ifølge forskerne som var involvert i studien, rapporterte de som hadde et helt plantebasert kosthold, altså veganerne, at de i gjennomsnitt kjente seg syv prosent lykkeligere enn kjøttspiserne, som var de som scoret lavest når det gjaldt lykkefølelse.

Det som forskerne oppfattet som spesielt interessant med studien, var at ikke bare rapporterte veganere at de var lykkeligere, men de som var lykkeligst i de andre gruppene var også de som stilte seg positive til å legge om til et plantebasert kosthold i fremtiden.

Faktisk viste det seg at av de 8.988 kjøttspiserne som deltok i studien, var det de av denne gruppen som anså seg selv som lykkeligst som også oppga at de nok antakeligvis ville begynne å spise et plantebasert kosthold etter hvert.

Å spise plantebasert er en sosial identitet

Ifølge studien var det miljø og klimahensyn som var den viktigste årsaken til å legge om til et plantebasert eller vegetarisk kosthold, hvorav hele 32 prosent av de som oppga at de var veganere eller vegetarianere sa at å beskytte miljøet var det største motivet for å spise slik de gjorde. Disse var også de samme deltakerne som scoret høyest når det gjaldt lykkefølelse.

Det er viktig, dog, å ta hensyn til at denne studien baserte seg på at deltakere selv skulle rapportere hvordan de spiste og hvordan humøret var, og at for å få et helt vitenskapelig riktig bilde av hvordan kosthold påvirket humør og mental helse, må man nok enda grundigere til verks.

«Veganisme er i stor grad assosiert med en bredere sosial identitet som er linket til medfølelse, sympati og sosial rettferd.»

Men at det å spise plantebasert er sunt for både kropp, sinn, og ikke minst både klima og dyrevern, det hersker det jo ingen tvil om. Så da er det kanskje ikke så rart at dette kan spille inn på lykkefølelse også.

Psykolog og ernæringsekspert Kimberley Wilson tror også at sammenhengen mellom et plantebasert kosthold og lykkefølelse kan ha noe med populærkultur og dagens verdensbilde å gjøre.

– Sammenlignet med tidligere generasjoner er jo veganisme nå i stor grad assosiert med en bredere sosial identitet som er linket til medfølelse, sympati og sosial rettferd. Og alt dette kan jo være med på å gjøre at de som identifiserer seg som veganere kjenner seg mer fornøyde eller lykkeligere med sine livsvalg, noe som man igjen vet gjør noe positivt med selvtilliten. Og denne effekten har jo ikke noe direkte å gjøre med den rent biologiske effekten det har på humøret å spise plantebasert, forklarer Wilson i et intervju med det britiske nettmagasinet Stylist.

Les også