Gå til hovedinnhold

en stor tallerken med en porsjon nøttestek og tilbehør.
En saftig nøttestek passer kjempegodt til julens tilbehør. Foto: Nufsaid/Resept

Nøttestek

OPPSKRIFTEN LAGET AV Øystein Ohna
Nøttestek er en populær julerett dersom du skal servere et kjøttfritt alternativ til julemiddagen. Denne oppskriften inneholder ulike nøtter, grønnsaker, krydder og saus, og passer ypperlig sammen med klassiske juletibehør som sellerirotkrem og waldorfsalat! Du kan velge om du vil steke nøttesteken slik den er, eller pakke den inn i en butterdeig med blancherte rosenkål i midten. Det finnes flere ferdiglagde butterdeiger fri for animalske ingredienser, slik at du enkelt får en helt vegansk nøttestek. Denne oppskriften på nøttestek er fra Øystein Ohna, tidligere kokk på den legendariske restauranten Resept i Stavanger.

Total tid: 1 hr 30 min

Skriv ut facebook | pinterest
Antall porsjoner 4

INGREDIENSER 

  • 50 g tørket steinsopp bløtlagt
  • 200 g røde linser kokt
  • 1 stk aubergine
  • 1 stk grønn squash
  • 2 stk gulrøtter
  • 3 stilker stangselleri
  • 2 stk løk
  • 200 g sjampinjong
  • 4 ss karripulver evt. madras curry
  • 1-2 stk hvitløksfedd valgfritt til steking
  • 400 g nøtter mandel, cashew og valnøtter
  • 4 ss BBQ saus helst hjemmelaget
  • 6 ss fersk persille hakket
  • 10 stk aprikoser tørkede
  • Salt og pepper etter smak
  • 4 ss rismel
  • 100-200 g brødsmuler
  • Litt vann etter konsistens

Valgfritt

  • 10 stk rosenkål blanchert
  • 1 pk butterdeig

FREMGANGSMÅTE

  1. Kok linser
    Skyll og kok opp linsene i vann. Vannet skal være ca. 2 cm over linsekanten (tar 10-20 min). Sil av vannet og avkjøl.
  2. Bløtlegg steinsopp
    Bløtlegg steinsoppen, helt dekket av vann (tar ca. 20 minutter før den er bløt).
  3. Trekk ut vann av aubergine og squash
    Kutt aubergine og squash i 1 cm terninger, spre på et fat og salt lett (for å trekke ut vannet. Tar ca. 20 minutter).
  4. Kutt og stek grønnsaker til en grønnsaksmiks
    Kutt gulrot, selleri, løk og sjampinjong og hvitløk (valgfritt) veldig smått. Stek i pannen med karri-pulveret i ca. 10 minutter. Spre og avkjøl. Hell av vannet på aubergine og squash og stek disse i ca. 10-15 min. Spre og avkjøl.
  5. Forvarm ovnen
    Sett på ovnen på 200 ℃.
  6. Kjør nøtter i en foodprosessor
    Kjør nøttene i foodprosessor og hell i en bolle.
  7. Ha alt i bollen
    Bland så inn linsene, kuttet steinsopp (vannet allerede helt av), grønnsaksmiks, BBQ saus, persille og finkuttet aprikos. Rør sammen og smak til med salt og pepper.
  8. Bland til en god konsistens
    God konsistens er en masse som sitter litt sammen. Bruk brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt, vann for å få den bløtere og rismel for en mer sammensatt masse.
  9. Legg massen over i en form og stek
    Ha massen over i en form og stek ved 200 ℃ i 40-50 minutter. Den skal bli stiv oppå. Stikk en tannpirker inni og sjekk at den kommer ut tørr.
  10. Valgfritt: stek med butterdeig og rosenkål
    Hvis du vil, kan du rulle steken i butterdeig og steke den på ett brett i ovnen. Kjevle ut ca. 0,5 cm tykke plater, legg oppi den rå nøttemassen. Legg noen blancherte rosenkål i midten av deigen og rull det hele sammen. I skjøten kan du bruke en blanding av litt vann og mel, så det hele holder sammen. Rullen skal være ca. 8 cm i diameter. Stek i 45 minutter eller til butterdeigen er fin og gyllen.
  11. Server med ditt favorittilbehør i jula
    Vent litt med å skjære i nøttesteken etter du har tatt den ut av ovnen, så holder den formen bedre. Skjær den i skiver og server med juletilbehør, slik som tyttebærsyltetøy, surkål og kålrabistappe.