Gå til hovedinnhold

Det aller første kultiverte kjøttet har blitt godkjent av britiske helsemyndigheter  

Julie Kvamme

Oppdatert 10. juli

Kulturkjøttet fra Gourmey, som lager foie gras, har blitt godkjent av det britiske FSA (Food Standards Agency). Dette gjør selskapet det første til å ha fått en slik godkjenning i Storbritannia.

Tidligere i sommer skrev Veggisnytt at kultivert kjøtt kunne bli godkjent for salg i Storbritannia innen to år – men allerede nå har et helt nytt produkt blitt godkjent.

Gourmey var ett av åtte selskaper som tidligere i år ble valgt ut til et nytt program for godkjenning av nye matvarer. Målet for programmet er å få fortgang på tillatelsene for nye matprodukter ved å skape et tettere samarbeid og mer samhandling mellom myndigheter, industri og forskere.

De øvrige selskapene er Hoxton Farms, BlueNalu, Mosa Meat, Roslin Technologies, Uncommon Bio, Vital Meat og Vow – sistnevnte har nylig fått godkjenning i selskapets hjemland, Australia.

Samarbeidet har nå allerede fått resultater for Gourmey, men de venter enda på godkjenning flere steder i verden: I fjor ble Gourmey det første selskapet som søkte om godkjenning for å selge kultivert kjøtt i EU, en søknad som fortsatt er under behandling. De har også levert tilsvarende søknader i Singapore, Sveits, USA, og selvfølgelig Storbritannia.

– Jeg var oppriktig imponert. Den utsøkte fargen og den eksepsjonelle konsistensen skiller seg ut ved første blikk. Smaken er velbalansert, og teksturen har en fornøyelig uniformitet.

Får skryt av kjendiskokk

En analyse fra et uavhengig konsulentfirma, Arthur D. Little, har konkludert med at selskapet kan kutte kostnadene til 7,56 dollar per kilo ved bruk av en bioreaktor på 5000 liter.

Men hva med smaken? Vel, den franske kokken Claude Le Tohic, som har tre michelinstjerner, har skrytt av Gourmeys lidelsesfrie foie gras.

– Jeg var oppriktig imponert. Den utsøkte fargen og den eksepsjonelle konsistensen skiller seg ut ved første blikk. Smaken er velbalansert, og teksturen har en fornøyelig uniformitet.

 

Hvorfor skjer det så mye med kultivert kjøtt i Storbritannia?

Storbritannia, som ikke lenger er en del av EU, benytter nå denne uavhengigheten til å posisjonere seg i markedet for kultivert kjøtt, sammen med andre kulturkjøttstormakter som USA og Singapore.

I fjor ble britiske Meatly det første selskapet som fikk godkjent et kultivert kjøttprodukt på det britiske markedet. Meatly dyrker kyllingproteiner til bruk i dyrefôr, og har hatt vellykkede testsalg av godbiter.

Gourmey har også et samarbeid med KI-selskapet DeepLife for å utvikle en digital, virtuell modell av fugleceller, designet for å forbedre vekstforhold, næringstetthet og smaksuttrykk i kultivert kjøtt.

En nylig livssyklusanalyse og teknoøkonomisk vurdering viser at kultivert kjøtt kan ha lavere klimaavtrykk, utslipp og kan konkurrere med tradisjonelt kjøtt.

Les også