Gå til hovedinnhold

Paté av sopp

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Paté er tradisjonelt en kjøttrik postei, men en plantebasert versjon er både enklere å lage og minst like smakfull. Soppen gir en rik og jordaktig smak som balanserer perfekt med urtene og hvitløken i denne oppskriften. Server pålegget på kjeks sammen med dine favoritt veganske oster eller som en sopp-postei på valnøttbrød. Oppskriften på Sopp-patéen har vi fått låne fra kokeboken Eating for Tomorrow, som er en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction. Dokumentaren utforsker hvordan den globale matindustrien påvirker miljøet og hvordan matvalgene våre kan bidra til å reversere klimaendringer og beskytte planeten.

Total tid: 2 t
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
luksuriøs sopp paté bredd utover nyristet brød.
Denne oppskriften på sopp-paté gjør seg utmerket som sopp-postei på brødskiver, rundstykker og knekkebrød. Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Ta frem en stekepanne
    Start med å lage patéen. Stek løken i olivenolje og smør til den blir blank. Tilsett hvitløk og deretter sopp, og stek til soppen mykner. Ta av varmen.

  2. Ta frem en food prosessor
    Ha det stekte i en food prosessor sammen med kokte linser, nøtter, sitronsaft, tamari, urter, cognac, brunt sukker og cayenne. Kjør til en jevn konsistens. Smak til med ekstra sitronsaft og tamari om nødvendig. Fordel patéen i små former eller norgesglass og jevn ut toppen. Sett i kjøleskapet for avkjøling.

  3. Lag lokket/toppingen
    Bløtlegg den tørkede soppen i en kjele med vann i 1 time. Kok opp og la småkoke i 5 minutter, tilsett timian og la koke i ytterligere 10 minutter.

  4. Ha kun væsken i kjelen
    Sil av væsken tilbake i kjelen. Soppen trengs ikke mer, men du kan ta vare på den til en annen gang. Tilsett tamari og reduser til det er ca. 240 ml igjen (om du følger oppskriften på 4 porsjoner). Rør inn agar-agar og la småkoke i noen minutter. Sil blandingen igjen og hell den forsiktig over den avkjølte pâtéen.

  5. Avkjøl patéen i kjøleskapet igjen
    Sett i kjøleskapet til geléen har stivnet og server deretter med ristet brød.

Tips!

  • Server sopp-patéen kald med ristet brød, gjerne valnøttbrød, og pynt med sylteagurk eller kapers for ekstra smak.