Gå til hovedinnhold

Vegansk osteprodusent lanserer verdens første helt veganske 'mozzarella' 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 10. januar

Denne blir snadder i salaten eller på pizzaen!

Det skjer stadig nye fremskritt når det gjelder plantebasert 'ost' og denne nyutviklingen fra britiske Julienne Bruno er intet unntak.

Denne uken lanserer nemlig den prisbelønte matprodusenten produktet Mozzafiore Pearls, et helt vegansk alternativ til klassisk fersk mozzarella-ost - laget på kun plantebaserte ingredienser.

Osten er laget med soyabønner som hovedingrediens, og utviklet ved å bruke tradisjonelle metoder for osteproduksjon. I en pressemelding røper Julienne Bruno at deres nye Mozzafiore Pearls har en myk, 'svampete' tekstur helt lik den man er vant til fra tradisjonell mozzarella-ost. De bekrefter også at den gjenkjennbare smaken skyldes den naturlige fermenteringsprosessen som er brukt i fremstillingen.

Den nye veganske mozzarella-osten er nøttefri, gluten-fri og inneholder ingen kunstige tilsetningsstoffer eller aroma, noe som gjør at de aller fleste, uansett allergier og intoleranser, kan spise dette produktet.

Perfekt til salater, pizza og pasta

I en pressemelding i forbindelse med nylanseringen har Julienne Bruno-grunnlegger Axel Katalan følgende å si:

- Våre Mozzafiore Pearls er det første produktet i verden av sitt slag. Et helt nytt konsept inspirert av tradisjonelle mozzarella-perler, men utviklet helt uten melk. Etter over to år i utvikling er vil ekstatiske over å kunne tilby noe helt nytt til markedet for melkefrie og veganske varer.

Den veganske mozzarellaen er, ifølge Katalan selv, perfekt til å bruke i salater, på pizza, pastaretter eller i en sandwich.

Gründeren forklarer også hvordan de kom frem til navnet på den nye melkefrie osten.

- Vi kalte produktet for Mozzafiore Pearls fordi inspirasjonen kom fra tradisjonelle italienske metoder for å fremstille mozzarella. Og derfor ønsket vi å hedre deres kultur- og matarv. Ikke for å skape an kopi av mozzarella, men for å bruke en gammel tradisjon på en helt ny måte.

Han forklarer videre:

- Ordet 'fiore' betyr å blomstre på italiensk, og spiller på produktets delikate natur, mens ordet 'mozza' hedrer den gamle teknikken av å strekke ostemassen for hånd, noe vi også har gjort med råmassen til våre Mozzafiore Pearls.

Kommer Julienne Bruno-ostene til Norge?

Foreløpig er produktene fra Julienne Bruno ikke å få kjøpt i Norge, men om du har tenkt deg til Storbritannia i nærmeste fremtid, vil du kunne finne ostene deres på flere dagligvarebutikker.

De nye Mozzafiore Pearls, derimot, er foreløpig kun å få tak i på butikkene Whole Foods Market i London.

Les også