Gå til hovedinnhold

Vegansk kokk gir ut kokebok som gjør det lettere å droppe ost og melk 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 10. mars

Nei, du trenger ikke ost, melk og smør. I alle fall ikke ost, melk og smør som kommer fra dyr. Det du trenger, sier kokk og kokebokforfatter Bailey Ruskus, er å vite hvordan du skal lage nydelige, fristende og forbløffende like alternativer fra planter.

For mange som ønsker å legge om til et plantebasert kosthold er det kanskje ikke kjøtt eller fisk som er vanskeligst å gi opp, men heller ting som ost, melk, smør og andre meieriprodukter. Og ikke bare på grunn av smaken, men mest fordi man kanskje er så vant til å bruke disse i matlaging og måltider.

Men det er nettopp det det amerikanske Bailey Ruskus - eller Chef Bai som hun kanskje er mest kjent som på sosiale medier - vil motbevise med sin nye kokebok Breaking Up With Dairy. I denne boken deler nemlig Ruskus, som er en klassisk utdannet Le Cordon Bleu kokk, over 100 fristende og helt plantebaserte oppskrifter som gjør det enkelt for alle - selv de mest osteavhengige blant oss - å droppe meieriprodukter en gang og for alle.

Fra pizzatoppinger til smelte-ost på nachos og vegansk cottage cheese, og ikke minst hvordan man lager den beste mandel- og havremelken fra scratch, denne boken gir deg alt dette og mer til.

"I motsetning til andre brudd, kommer du aldri til å se deg tilbake etter å ha dumpet ost, smør og melkeprodukter."

Plantebasert mat forandret livet

Ruskus forklarer på nettsiden sin at hun selv ble veganer etter å ha slitt med den smertefulle sykdomstilstanden endometriose store deler av sitt voksne liv. Etter å ha lest om den positive effekten et plantebasert kosthold kunne ha på tilstanden, kuttet både hun og mannen ut alt av animalske produkter - og har siden aldri sett seg tilbake.

Etter å ha sett den positive effekten et vegansk kosthold hadde på helsen, forklarer Ruskus at hun også ble mer og mer sjokkert over det hun lærte om industrielt dyrehold og effekten kjøtt- og meieriindustrien har på både klima og ikke minst dyrevelferd.

I etterkant av denne avgjørelsen satte Ruskus seg på skolebenken igjen og tok etterutdanning innen plantebasert og holistisk ernæring. Og har i årene siden har den California-baserte kokken bygget seg opp mer en en million følgere på sosiale medier, og nå kan hun også legge kokebokforfatter til på CV-en sin.

Sammenligner meieriprodukter med en dårlig ekskjæreste

I boken Breaking Up With Dairy sammenligner Ruskus, med et glimt i øyet, ost, melk og meieriprodukter med 'den der kjæresten som du vet er dårlig nytt og som du må kvitte deg med.'

- Noen ganger er det aller deiligste i livet en stor forandring og en ny begynnelse. Og i motsetning til andre brudd, kommer du aldri til å se deg tilbake etter å ha dumpet ost, smør og melkeprodukter.

I den nye boken forteller Ruskus om sin egen erfaring da hun en gang for alle kuttet ut alle meieriprodukter fra kostholdet, og den positive effekten dette hadde på helsen hennes.

- Jeg ble så ufattelig opptatt av å komme med ut av det giftige forholdet jeg hadde til ost og meieriprodukter, og jo mer jeg lærte om meieriindustrien, og effekten denne har på helsen vår, planeten vår og ikke minst for dyrene, dess mer bestemt ble jeg på å ikke bare gi opp meieriprodukter selv, men også på å vise andre at det finnes så mange gode og bedre alternativer der ute, og at du ikke engang kommer til å savne din gamle måte å spise på en eneste gang.

Er du også klar for å 'slå opp' med meieriprodukter en gang for alle? Da kommer du til å elske Ruskus sin bok - som gir deg oppskrifter på alt du kan drømme om av sauser, dipper, ost, yoghurt, melk og smør - og kanskje den beste milkshaken du noensinne har smakt - helt plantebasert, så klart.

Tips: På Veggisnytt har vi også en stor guide til veganske meieriprodukter! Sjekk den ut, da vel!

Les også