Det nærmer seg slutten av januar, og om du har prøvd deg som veganer for 'Veganuary' og trenger enda en god grunn til å fortsette, så kan kanskje resultatet av denne nye studien overbevise deg?
Ifølge disse forskerne har nemlig veganere en langt sunnere tarmflora enn de som spiser kjøtt, fisk og melkeprodukter.
Studien, som ble utført ved University of Trento i Italia på oppdrag fra den britiske helse- og ernæringsappen ZOE, analyserte avføringsprøver fra mer enn 21.000 deltakere fra USA, Storbritannia og Italia, og det forskerne oppdaget, var at ved å spise et sunt, plantebasert kosthold kan man øke mengden av helsefremmende bakterier i tarmen ganske så bemerkelsesverdig. 1.
Utgangspunktet for studien var å sammenligne microbiomet - eller bakteriefloraen om du vil - i tarmen hos mennesker med ulike typer kosthold for å finne ut av hva som var den sunneste måten å spise på for tarmbakteriene våre.
Sunn tarmflora hos vegetarianere, men enda sunnere hos veganere
Det forskerne som var involverte i studien kom frem til etter å ha sammenlignet avføringsprøver fra veganere, vegetarianere og kjøttspisere, var at sammensetningen av tarmbakterier hos de tre gruppene var svært forskjellig.
Veganere, som ikke inkluderer noen animalske produkter i kostholdet sitt, hadde den eller sunneste sammensetningen av tarmbakterier, ifølge forskerne. Deretter var det vegetarianerne, som jo ikke spiser kjøtt, men fortsatt spiser egg og meieriprodukter. Helt til slutt, med den minst varierte og sunne tarmfloraen kom gruppen deltakere som beskrev seg selv som omnivorer - det vil si at de spiser frukt og grønnsaker, men at de også spiser kjøtt samt andre animalske produkter.
Kanskje mest bekymringsverdig, ifølge forskerne, var det at de som spiste kjøtt hadde et mye høyere antall tarmbakterier som man vet er linket til betennelsestilstander i tarmen, for for eksempel IBS. Noen av disse bakteriene har også vist seg å kunne være med på å øke sjansen for mage- og tarmkreft, samt dårligere metabolsk helse. 2.
Veganere, derimot, hadde et mikrobiome som inneholdt flere bakterietyper som er med på å fermentere fibret vil spiser. Denne gruppen hadde også et rikere nivå av tarmbakterier som produserer kortkjedete fettsyrer, som igjen er med på å holde slimhinnen i tarmen hel og frisk, redusere inflammasjon og som også bidrar til å holde blodsukkeret i kroppen stabilt.
Kjøttspisere har dårligere tarmflora
Oppsummert forklarer forskerne at veganere og vegetarianere hadde et høyere nivå av 'gode' tarmbakterier enn kjøttspiserne. Men, påpekte de, det viste seg at også kjøttspisere kunne påvirke tarmfloraen positivt ved å øke inntaket av frukt og grønt og annen sunn plantebasert mat.
- Dess større utvalg av varierte plantebaserte matvarer vi spiser, dess større blir mangfoldet av nyttige mikrober i tarmene våre, forklarte Nicola Segata, en av forskerne som tok del i studien i en pressemelding.
- Dette er fordi forskjellige plantebaserte matvarer inneholder forskjellige typer fiber, og hvert fiber kan stimulere veksten av ulike typer mikrober i tarmen. Disse mikrobene arbeider så sammen for å forbedre mage- og tarmhelsen vår. Så med andre ord, jo mer variert utvalget av mikrober i tarmen vår er, dess større sjanse har vi for å holde oss sunne og friske.
Denne studien var interessant, forklarer forskerne, fordi den føyer seg inn i rekken av andre studier som har blitt utført nylig, som også peker på de mange helsemessige fordelene ved et plantebasert kosthold.
- Det vi fant, var at microbiomet i tarmen hos kjøttspisere var assosiert med dårligere metabolsk helse, mens de som spiste et vegansk kosthold hadde markører i sin tarmflora som man vet henger sammen med en bedre kardiometabolsk helse, uttalte forskerne i en pressemelding.
De la også til:
- De som spiste et vegetarisk kosthold havnet et sted midt mellom disse to.