Hovedfunn fra undersøkelsen
- 51% mener at masseproduksjon av dyr bør begrenses, og hele 63% av kvinner mener dette.
- 68% av nordmenn mener kjøttproduksjon ikke er akseptabelt dersom dyrene påføres lidelse ved slaktingen.
- 72% mener kjøttproduksjonen ikke er akseptabel dersom dyrene påføres lidelse som følge av produksjonen.
- Hele 80% mener at det bør være forbudt å avle kyllinger som vokser så raskt at de får unormal gange. Broilerhybrider som er vanlige i Norge gir unormal gange på mange fugler ved 4-5 ukers alder, og en vesentlig andel får smertefull halthet.
- 59% ønsker å forby det å ta kalven fra moren rett etter fødselen, noe som rutinemessig gjøres i melkeproduksjon.
- 65% mener det bør bli forbudt å holde griser i innendørs binger hele livet. 99% av norske griser til slakt holdes i trange binger innendørs hele livet.
Mange ønsker billigere plantebasert mat

Pris er helt klart den største sperren. Hele 48 prosent svarer at billigere plantebaserte matvarer ville fått dem til å spise mer plantebasert. Bedre utvalg av varer og mer kunnskap om plantebasert matlaging kommer også høyt på listen.
63 prosent av nordmenn mener myndighetene bør jobbe for å gjøre plantebasert mat billigere og mer tilgjengelig. Hele 70 prosent av kvinnene ønsker dette.
Bare 21 prosent svarer at de uansett ikke kommer til å spise mer plantebasert, uansett tilrettelegging.
Nordmenn er mot vanlige praksiser i landbruket
– Et klart flertall i befolkningen ønsker forbud mot vanlige praksiser som dyr utsettes for i landbruket. Broileravlen – som også strider mot dyrevelferdsloven – har svært lav støtte i befolkningen. Griseindustriens praksis med å holde dyrene inne i trange binger er også imot folks ønsker, det samme er praksisen med å ta kalver fra moren for maksimal melkeproduksjo, sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen.
Martinsen sier folk kjøper animalske varer på tross av at de egentlig er imot produksjonsmetodene, og legger til at mange forventer at politikerne skal ta ansvar i forhold til den lidelsen landbruksdyr utsettes for.
– Det hevdes fra næringen at de har folks støtte, men faktum er at folk slett ikke støtter måten dyrene blir behandlet på.

Les på landbruksdyr.no
45 prosent ønsker å spise mer eller spiser hovedsakelig plantebasert mat
– Samtidig ønsker mange nordmenn å spise mer plantebasert – i tråd med råd fra Helsedirektoratet og Miljødirektoratet. 45 prosent svarer at de enten ønsker å spise mer plantebasert mat eller allerede spiser hovedsakelig plantebasert mat.
Martinsen kritiserer at det ikke gjøres nok politisk gjøre plantebasert mat billigere, siden både forskning og forbrukerne fremhever viktigheten av dette.
– Det er fullstendig bakvendt at regjeringen i statsbudsjettet legger millioner på å gjøre kjøtt billigere – stikk i strid med faglige råd.
Flere land har nå handlingplaner for plantebasert mat, som Danmark sin ambisiøse plantebaserte handlingplan, som inkluderer et Plantefond. Nylig har også Portugal inkludert plantemat i sin klimaplan.
– Nordmenn ønsker å spise mer plantebasert, for egen helse, for miljøet og for dyrene. Det er svært positive resultater, og vi forventer at myndighetene fremover lytter mer til forbrukerne og mindre til kjøttindustrien, sier Martinsen.

Les på dyrsrettigheter.no