Gå til hovedinnhold

Svenske Re:meat får investorer med og er klare for å produsere Skandinavias første kultiverte kjøtt  

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 18. mars

Det omtales ofte som ‘fremtidens kjøtt’ og nå er Skandinavia ett skritt nærmere å kunne produsere dyrket kjøtt etter at det svenske start-up selskapet Re:meat nettopp hanket inn 1 million euro fra investorer.

Re:meat, som ble startet av de fire grunderne Jacob Schaldemose Peterson, Gittan Schiold, Martin Schmidt og Emma Itting, har som mål å kunne et globalt matsystem som er bærekraftig for fremtiden. Og dette vil de gjøre ved å redefinere hvordan man produserer kjøtt – og spare både planeten og dyreliv på veien.

– Vår misjon? Å være med på å redde kloden ved å forandre hvordan kjøtt ender opp på tallerkenene våre. Vi bygger en fremtid hvor nasjoner er bedre forberedt på fremtiden, uttaler Schaldemose Peterson, som er administrerende direktør i Re:meat i en pressemelding.

Grunderen poengterer også at nå, mer enn noensinne, i et verdensbilde hvor det geopolitiske landskapet er i stor forandring, haster det med å komme opp med bedre og mer effektive og bærekraftige løsninger når det gjelder matsikkerhet.

Den siste runden med investeringer fra investorer inkluderte donasjoner fra Kristofer Forss, mannen bak Bastard Burgers; Judith Wolst, grunnlegger av SusTechable; Jon Persson og Erik Rosengren, grunnleggere av Söderberg & Partners; og Skåne Ventures.

Schaldemose Peterson bekrefter at Re:meat også har mottatt donasjoner fra andre investorer i mat- og teknologisektoren.

Hva er dyrket – eller kultivert – kjøtt?

Kultivert- eller dyrket kjøtt utvikles fra cellekulturer av animalske celler, tatt fra friske, levende dyr. Dette er en form for cellulært landbruk, da dyrket kjøtt ikke krever kontinuerlig oppdrett og slakt av dyr for å produsere kjøtt.

Kultivert kjøtt er produsert ved hjelp av mange av de samme vevteknologiteknikkene som tradisjonelt brukes i regenerativ medisin. Begrepet dyrket kjøtt ble popularisert av Jason Matheny tidlig på 2000-tallet, da det ble brukt i en rapport om kultivert kjøttproduksjon og opprettelsen av New Harvest, den første ideelle organisasjonen viet til å støtte in vitrokjøttforskning.

Laboratoriefremstilt kjøtt har lavere risiko for matbårne sykdommer og vil spare både dyr og miljø.

The Intergovernal Panel on Climate Change (IPCC) trakk frem dyrket kjøtt som en matteknologi som vil kunne føre til en betydelig reduksjon i klimagassutslippene, i deres klimarapport fra 2022.

(Kilder: Wikipedia, Good Food Institute, og The European Food Information Council)

Produksjonssystem basert på bryggeriteknikk

For å kunne produsere dyrket- eller kultivert kjøtt, utvikler Re:meat et modulært produksjonssystem som er inspirert av bryggeriteknikk. På denne måten mener grunderne at de skal klare å gjøre kultivert kjøtt kosteffektivt.

I utgangspunktet vil selskapet fokusere på å utvikle kultivert kjøttdeig eller kjøttfarse, som de forklarer kan bli integrert inn i eksisterende selskapers produktutvalg.

Re:meat vil benytte seg av celler fra frittgående svenske kyr, og hele prosessen er designet slik at produksjonskostnader vil bli lavere enn det det koster å produsere storfekjøtt på den tradisjonelle måten. I tillegg vil denne banebrytende måten å produsere kjøtt på resultere i et CO2-utslipp som er hele 92 prosent lavere enn det som er tilfellet for konvensjonell kjøttproduksjon.

– Re:meat skal være et bærekraftig og prisgunstig valg for forbrukere, som i tillegg smaker akkurat like godt som tradisjonelt kjøtt, sier selskapet på sin nettside.

«Vår misjon? Å være med på å redde kloden ved å forandre hvordan kjøtt ender opp på tallerkenene våre.»

Først ute i Skandinavias med kultivert kjøtt

De nye investeringene vil være med på å etablere Re:meat sin første produksjonsfabrikk, hvor dyrket kjøtt skal produseres i en prosess svært lik slik man brygger øl.

I tillegg til investorer, har Re:meat også sikret seg støtte fra den svenske bedriftsinkubatoren STING.

– Vi har nå sikret oss den riktige blandingen av ekspertise og økonomisk støtte, men ikke minst viljen og drømmen om å fundamentalt forandre måten vi produserer kjøtt på. At vi alle deler samme misjon vil hjelpe oss med å redefinere hvordan kjøtt ender opp på middagstallerkener i de tusen hjem. Og når vi, og resten av industrien lykkes med dette, vil det ha en enormt positiv effekt på klima, dyrevelferd, matsikkerhet og folkehelse, sier Schaldemose Peterson.

Les også