Stordalen har i flere år vist at han er opptatt av klima- og bærekraft, og har innført flere tiltak ved sine hoteller som reflekterer dette.
Det siste tiltaket i rekken er at 62-åringen nå velger å bytte fra meierismør til plantebasert smør på flere av sine hoteller, etter å ha inngått et samarbeid med svenske Eleplant.
Ifølge en intern epost avisen ATL har fått tilgang til dreier endringen seg om alle hotellene i Strawberry Group i Sverige og Finland, unntatt Clarion. Omleggingen til plantebasert smør dreier seg heller ikke om andre frittstående hoteller som er eid av Stordalen.
Passer inn i Stordalens bærekraftsarbeid
Ifølge ATL skal beslutningen være basert på evalueringer og tester som sammenligner smør med plantebaserte alternativer. De konkluderer med at det er sistnevnte som passer best inn i selskapets bærekraftsarbeid, noe som Stordalen alltid har vært opptatt av.
Å bytte fra meierismør til en plantebasert versjon vil også lønne seg økonomisk for hotellkjeden, og man regner med en besparelse på hele 4,6 millioner norske kroner.
– Det stemmer at vi har startet et spennende samarbeid med Eleplant og deres plantebaserte smør, som nå testes ut på noen av våre kjedehoteller i Sverige og Finland, skriver Strawberrys presseavdeling til den svenske avisen.
Foreløpig dreiser denne endringen seg dog om Sverige og Finland, og gjelder ikke norske hoteller, bekreftet Strawberry til VG tidligere i dag.
Helsemessige fordeler med plantebasert smør
At Stordalen sine hoteller legger om til plantebasert smør i stedet for å bruke meierismør er ikke bare et bedre valg for miljø og klima, men også et smartere og sunnere valg for helsen, bekrefter flere store internasjonale studier.
En amerikansk studie undersøkt nylig de langsiktige konsekvensene av å spise smør og plantebaserte oljer, som jo plantebasert smør er laget av. Funnene viser at å erstatte meierismør med planteoljer, særlig fra oliven, soya og raps kan bidra betydelig i å redusere tidlig dødsfall.
Forskerne fant at å erstatte 10 gram smør daglig, altså tilsvarende en spiseskje, med en tilsvarende mengde planteolje i kalorier, var assosiert med en hele 17 prosent lavere risiko for død, og panteoljer var særlig forbundet med lavere kreftdødelighet (11 prosent reduksjon per 10 gram daglig) og lavere hjerte- og karsykdomsdødelighet (6 prosent reduksjon per 10 gram daglig).