En amerikansk studie har undersøkt de langsiktige konsekvensene av å spise smør og plantebaserte oljer. Funnene viser at å erstatte meierismør med planteoljer, særlig fra oliven, soya og raps kan bidra betydelig i å redusere tidlig dødsfall.
Studien, som ble publisert i JAMA Internal Medicine, viser at å erstatte smør med plantebaserte oljer kan bidra til å redusere risikoen for tidlig død.
Studien har data fra over 220 000 voksne amerikenere som har blitt fulgt gjennom opptil 33 år. Forskerne analyserte data fra tre store kohortstudier: Nurses’ Health Study,Nurses’ Health Study II og Health Professionals Follow-up Study.
Alle deltakerne var fri for kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og nevrodegenerative sykdommer ved studiens start, og kostholdet ble vurdert ved hjelp av validerte spørreundersøkelser hvert fjerde år.
Hovedfunnene i studien viser:
Deltakerne med høyest inntak av plantebaserte oljer hadde 16 prosent lavere risiko for total dødelighet enn de med lavest inntak
Å erstatte 10 gram smør daglig, altså tilsvarende en spiseskje, med en tilsvarende mengde planteolje i kalorier, var assosiert med en 17 prosent lavere risiko for død.
Planteoljer var særlig forbundet med lavere kreftdødelighet (11 prosent reduksjon per 10 gram daglig) og lavere hjerte- og karsykdomsdødelighet (6 prosent reduksjon per 10 gram daglig).
Høyest inntak av smør var assosiert med 15 prosentøkt risiko for total dødelighet sammenlignet med lavest inntak.
"For en eller annen årsak som er uklar for meg, florerer det en myte på nettet om at smør er et sunt fett, men det finnes ikke noe godt bevis som støtter denne påstanden", sier Walter Willet, en av studiens forfattere.
Står i kontrast til påstander om smør som spres på nett
Konklusjonen er at å bytte ut smør med planteoljer, spesielt oliven-, soya- og rapsolje, kan gi betydelige helsefordeler. Effekten av andre planteoljer, for eksempel mais- og saflorolje var mindre tydelig.
Disse funnene står i stor kontrast til trender på sosiale medier, som angriper plante- og frøoljer til fordel for meierismør, ghee og dyrefett.
– For en eller annen årsak som er uklar for meg, florerer det en myte på nettet om at smør er et sunt fett, men det finnes ikke noe godt bevis som støtter denne påstanden, sa Willet til det amerikanske nyhetsmediet.
Walter Willet, her avbildet i 2017. Foto: Culinary Institute of America via Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Funn støttes av annen forskning
Forskerne understreker at deltakerne hovedsakelig var helsepersonell, noe som kan bety at funnene ikke nødvendigvis er direkte overførbare til hele den amerikanske befolkningen.
Det understrekes at studien peker på korrelasjon og assosiasjon, ikke kausalitet. Samtidig sammenfaller studiens funn med flere tiårs forskning som knytter mettet fett til økt helserisiko og viser fordeler med å erstatte dyrefett med planteoljer.
En annen kohortstudie, publisert i JAMA Network i 2024, så på 92 000 personer over 28 år og koblet et daglig inntak av 7 gram olivenolje til 28 prosent lavere risiko for demensrelaterte dødsfall.4
Hva er forskjell på fettet i meierismør og olivenolje?
Number LinkMeierismør inneholder store mengder mettet fett: 50 gram per 100 gram. I tillegg inneholder det 25 gram enumettet fett, og nesten ikke noe flerumettet fett.
Olivenolje har på en annen side 14 gram mettet fett per 100 gram, 11 gram flerumettet og 73 gram umettet fett.
Mettet fett gir energi og bidrar til cellemembraner, men høyt inntak kan øke kolesterolnivået og risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det anbefales derfor å passe på inntaket av mettet fett.1
Enumettet fett senker dårlig kolesterol (LDL) og øker godt kolesterol (HDL), noe som kan beskytte hjertet og redusere betennelse.2
Flerumettet fett, inkludert omega-3 og omega-6, er essensielt for hjernefunksjon, cellevekst og betennelsesregulering. Omega-3 kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. 3