Gå til hovedinnhold

Portugal trekker frem plantebasert mat i ny klimaplan  

Julie Kvamme

Oppdatert 24. mars

Portugal har lansert en revidert nasjonal klimaplan som markerer et viktig skritt mot en mer bærekraftig fremtid. Med den nye klimaplanen sender Portugal et tydelig signal: Planterike løsninger er nødvendige for å nå målet om et bærekraftig matsystem.

Planen ble offentliggjort i desember 2023 og fremhever spesielt behovet for en nasjonal strategi for plantebaserte proteiner som en del av arbeidet med å transformere landets matsystem. 1

Ifølge dokumentet er det avgjørende å fremme lavkarbonkosthold med vekt på plantebasert mat fremfor kjøtt og meieriprodukter for å bekjempe klimakrisen på nasjonalt nivå. Organisasjonen ProVeg Portugal har omtalt planen som «banebrytende». 2

I planen pekes det spesielt på belgvekster som et lovende planteprotein. Belgvekster er både næringsrike, rimelige og bærekraftige, men Portugal produserer i dag kun 12 prosent av det nasjonale forbruket. 3

Dette trekkes frem i Portugals klimaplan

  • Det vektlegges at det nasjonale kostholdet bør vris mot mer plantebasert mat, som vil kunne redusere press på jord-, vann- og naturressurser.
  • Færre drøvtyggere gir reduserte metanutslipp. I tillegg reduseres andre klimautslipp gjennom redusert transport og energi, ved hjelp av mer kortreist og lokal plantebasert produksjon
  • Mindre avskoging globalt, dersom befolkningen spiser mindre animalsk og mer plantebasert, som reduserer presset på arealer til fôrproduksjon, også i andre land.
  • Økt satsing på mer bærekraftige produksjonsformer, som regenerativt landbruk og presisjonslandbruk.

Følger i Danmarks klimafotspor

Portugal følger dermed i fotsporene til Danmark, som i 2023 ble det første landet i verden til å lansere en egen handlingsplan for et plantebasert matsystem, og senere satte opp et plantefond for utvikling i sektoren.

Det danske initiativet peker blant annet på hvordan plantebasert mat kan redusere helsekostnader, skape nye arbeidsplasser og styrke økonomien. 4

Portugal inngår i et stadig større fellesskap av EU-land som har innført eller foreslått plantebaserte handlingsplaner.

12 prosent av Portugals utslipp kommer fra landbruk

Portugal har et av de høyeste klimaavtrykkene i matproduksjon per innbygger: Matforbruk utgjør omtrent 31 prosent av Portugals klimautslipp, en andel som overstiger utslippene fra transportsektoren. Landbruket alene står for rundt 12 prosent av nasjonale klimagassutslipp. 5

Den nye klimaplanen legger opp til konkrete tiltak for å redusere disse utslippene, deriblant utvidet tilbud av kjøttfrie alternativer i offentlige kantiner, forbedring av produksjonsmetoder og reduksjon av matsvinn, som er knyttet til 17 prosent av landets utslipp.

Flere europeiske land stiller seg bak mer plantebasert proteinproduksjon

Portugal inngår i et stadig større fellesskap av EU-land som har innført eller foreslått plantebaserte handlingsplaner. I tillegg til Danmark, har også Tyskland og Nederland politikk som fremmer plantebasert mat.

Andre land som Estland, Tsjekkia, Irland og Luxembourg, har i nyere tid støttet forslag om mer proteindiversifisering i forbindelse med EUs toppmøter og strategier. 6

Tidligere i 2024 signerte en rekke europeiske organisasjoner – blant annet NOAH – for dyrs rettigheter – et brev der de ba EU om å utabeide en konkret handlingsplan for plantebasert mat. Brevet henviste til Danmarks handlingsplan, som har blitt en målestokk for hvor ambisiøs slik politikk bør være for at vi skal nå klimamål.

Les også