Er meieriindustriens dager talte?
Ja, om man skal legge sin lit til en ny rapport, som spår at i 2040, altså om bare 16 år, vil plantebasert melk – altså melk laget av ulike nøtter eller planter – forbigå kumelk og annen animalsk melk når det gjelder både popularitet og pris.
Det samme sies det om presisjonsfermentert melk, hvor isolerte myse- og kaseinproteiner brukes til å produsere melk (helt uten at dyr benyttes).
Den siste spås også å ville bli mer og mer konkurransedyktig både på pris og smak etter som teknologiske utviklinger og produksjonsvolum går opp.
Slik må meieriindustrien møte utfordringer
Mer konkurransedyktig vil nok trolig også plantemelk bli, spår Bright Green Partners, en europeisk rådgivningsbedrift som spesialiserer seg på proteinalternativer og fremtidens mat. Ifølge deres siste rapport vil plantemelk komme til å være hele 10 prosent billigere enn kumelk innen utgangen av 2030, og vil også benyttes langt mer både som produkt og ingrediens i andre produkter.
Dette var bare noen av de viktigste funnene i rapporten, som også gikk inn på hvordan den europeiske meieriindustrien kan møte utfordringer som prisvekst i alle ledd av produksjonen ved å legge om til mer bærekraftige alternativer til tradisjonelle meieriprodukter.
Til nettmagasinet Vegconomist uttaler administrerende partner i Bright Green Partners, Floor Buitelaar:
– Denne rapporten burde stå på leselisten til alle industriledere som ønsker å lære mer om og forstå hvordan fremtiden til meieriindustrien ser ut, og bruke dette til å gjøre strategiske valg fremover.
Buitelaar sier videre:
-Det neste tiåret vil se raske og store omveltninger i meierisektoren. Så det er nå tiden er inne for å gjøre noe. Industriledere som velger bærekraftig og alternativt vil være med på å styre denne sektoren mot en bedre og mer motstandsdyktig fremtid.
Plantemelk vil bli billigere enn kumelk
Det legges fra nasjonalt og europeisk hold mye fokus på å redusere utslipp av klimagasser og ha en ‘renere’ produksjon av varer. Dette påvirker de fleste industrier, også landbruk og meieriindustrien. Og for å møte klimamål, antas det i Bright Green Partners rapport at produksjonskostnadene for å produsere en liter melk vil øke med hele 30 prosent innen 2040.
I tillegg må man regner med den ‘faktiske’ kostnaden av kumelk og ta i betraktning innvirkningen på miljøet produksjonen av dette har, påpeker Buitelaar.
Per i dag, ifølge Buitelaar, er karbonavtrykket for å produsere en liter havre- eller soyamelk gjennomsnittlig 30 prosent lavere enn de aller mest ambisiøst prosjekterte målene for å kunne produsere en liter kumelk i 2040.
I tillegg til dette vet man at melkekyr krever langt mer jordbruksland og vann enn både havre og soya, noe som selvsagt har en negativ effekt på karbonavtrykk og bærekraftighet.1.
Med presisjonsfermentering vil man igjen kunne forminske dette ‘avtrykket’ betraktelig.
Meieriindustrien bør handle nå for å få sin del av kaken
Det hersker ingen tvil om at plantebasert melk blir stadig mer populært og ‘vanlig’ hos forbrukere på tvers av de fleste europeiske land. Faktisk økte salget av denne typen melk med hele 25 prosent bare fra 2020 til 2022, skrives det i rapporten.
– Denne rapporten viser rett og slett de unike mulighetene meieriindustrien har nå til å bruke all den ekspertisen de har til å være med å gjøre seg selv til markedsledere i den raskt voksene plantemelkindustrien, uttaler Helen Brentwood, ressursforvalter hos Good Food Institute (GFI) Europe til Vegconomist.com.
Hun legger også til:
– Meieriindustrien vet at sektoren slik vi kjenner den i dag er på vei inn i en tid med store omveltninger og forandringer, og både plantemelk og presisjonsfermentert melk har en viktig rolle å spille når det gjelder å eksistere side om side med en mer bærekraftig meieriindustri. Det er ikke tvil om det er et stort potensiale her for de bedriftene som velger å tenke nytt og investere i alternativ melkeproduksjon. Og tiden for å gjøre det er nå – ellers risikerer man å falle av lasset og bli etterlatt.