Gå til hovedinnhold

Plantebasert kost kan redusere risikoen for prostatakreftutvikling med 47 prosent  

Julie Kvamme

Oppdatert 04. september

En ny studie om plantebasert kosthold fra University of California, San Francisco (UCSF) viser at menn med prostatakreft kan redusere risikoen for forverring av sykdommen i betydelig grad ved å spise mer frukt, grønnsaker, nøtter og olivenolje.

Studien, publisert i det anerkjente tidsskriftet JAMA Network Open, fulgte over 2000 menn med lokalisert prostatakreft over tid. Gjennomsnittsalderen på deltakerne var 65 år. Forskerne undersøkte hvordan ulike kostfaktorer påvirket sykdomsutviklingen.

Prostatakreft er den vanligste kreftdiagnosen for norske menn – den utgjør 14 prosent av alle krefttilfeller her til lands.

Den vanligste kreftformen i Norge

Forskerne fant at et hovedsakelig plantebasert kosthold var knyttet til hele 47 prosent lavere risiko for videre utvikling av kreft, sammenlignet med de som spiste mest animalske produkter.

– Disse resultatene kan hjelpe folk til å ta bedre og sunnere valg i hele kostholdet sitt, i stedet for bare å legge til eller fjerne enkelte matvarer, sier Vivian N. Liu, hovedforfatter av studien.

Prostatakreft er den vanligste kreftdiagnosen for norske menn – den utgjør 14 prosent av alle krefttilfeller her til lands.

Små endringer kan gi stor effekt

Det mest oppsiktsvekkende funnet var at også små endringer i kostholdet kunne ha stor effekt; å spise så lite som én til to flere porsjoner av sunne matvarer daglig, spesielt grønnsaker, frukt og fullkorn, samtidig som man reduserte inntaket av animalske produkter som meieri og kjøtt, var nok til å gi en betydelig risikoreduksjon.

– Økt inntak av plantebasert mat etter en prostatakreftdiagnose har nylig også blitt forbundet med bedre livskvalitet, inkludert seksuell funksjon, urinveisinfeksjon og vitalitet, så det er en vinn-vinn-situasjon på begge nivåer, sier seniorforfatter Stacey A. Kenfield, professor i urologi ved UCSF i en kommentar til Urology Times.

Benyttet plantebasert indeks for å måle kostholdseffekten

Forskerne brukte en plantebasert indeks for å måle inntaket av plantebasert mat, og sammenlignet mennene som scoret i de øverste 20 prosent med de som scoret i de laveste 20 prosent.

Slik dannet de et nyansert bilde av kostholdseffektene – slik fant de ut at det kan ha god effekt også å øke andelen plantebasert mat i det daglige.

Antioksidanter og betennelsesdempende stoffer

I studien fra Universitetet i San Fransicso påpeker forfatterne at å spise animalske produkter, som kjøtt og meieriprodukter, er koblet til økt eksponering av skadelige stoffer, som hormoner og heterosykliske aromatiske aminer (HA).

Høyt inntak av rødt, prosessert kjøtt og melkeprodukter er også forbundet med økt insulinresistens og insulinlignende vekstfaktor-1, begge knyttet til forhøyet risiko for prostatakreft. Spesielt helmelk er knyttet til økt risiko for tilbakefall av prostatakreft.

– Våre funn sammenfaller med tidligere rapporter om at plantebasert kost kan forbedre utfallet til pasienter med prostatakreft, konkluderer forfatterne i studien.

Flere studier viser redusert risiko for prostatakreft med plantebasert mat

Grillede grønnsaker.

En studie fra 2022 knyttet plantebasert kosthold til 19 prosent redusert dødelighet ved prostatakreft.1

En oversiktsartikkel fra 2018 fremhever også koblingen mellom animalske produkter og en rekke kreftformer, og diskuterer den forebyggende rollen et plantebasert kosthold kan ha i forhold til kreftforekomst.2

Her nevnes også den første koblingen mellom prostatakreft og inntak av animalske produkter, som ble gjort så tidlig som etter andre verdenskrig.

Les mer