Vegansk pinnekjøtt med kålrotstappe, rødkål og hasselbackpoteter
Oppskrift på vegansk pinnekjøtt har vi fått låne av Tiril i Veganske Fristelser! En skikkelig festmiddag perfekt i julen. For det plantebaserte pinnekjøttet brukes saftige soyamedaljonger som har blitt marinert. I marinaden trekker de til seg alle de ulike krydderne og liquid smoke for en skikkelig røkt smak. (Har du ikke soyamedaljonger, kan du bruke 320 g filetbiter og da droppe grønnsaksbuljongen i oppskriften.) Kombinert med en kremet kålrotstappe, sprø hasselbackpotter og sødmefylt rødkål, blir dette en velsmakende middagsrett som skaper skikkelig julestemning! Perfekt om du vil servere et vegetarisk alternativ til pinnekjøtt. Lyst til å avslutte festmåltidet med en skikkelig juledessert? Da er vegansk karamellpudding et must!
Skriv ut facebook |
pinterestAntall porsjoner 3
INGREDIENSER
Pinnekjøtt
- 100 g tørket soyamedaljonger
- 2 ss grønnsaksbuljong
- 0.5 dl soyasaus
- 0.5 dl hickory liquid smoke
- 2 ts løkpulver
- 2 ts hvitløkspulver
- 1 ts pepper
- Bambusspyd
Rødkål
- 1 stk rødkål medium-stort
- 4 stk epler små
- 2 dl solbærsirup
- 1 dl eplecidereddik
- 1 ts allehånde
- ½ ts anis
- 2-3 ts salt
Kålrotstappe
- ½ stk kålrot
- 4 stk gulrøtter
- 2 dl vegansk fløte
- 1 ss vegansk smør
- 1-2 ts salt
- ½ ts pepper
Hasselbackpoteter
- 6 stk nypoteter store
- Bambusspyd
- 4 fedd hvitløk
- 2 ss vegansk smør
- 2 ts salt
- ½ ts pepper
FREMGANGSMÅTE
- Forbered soyamedaljongerStart med å ha soyamedaljongene i en skål sammen med grønnsaksbuljong. Hell over kokende vann og sett til siden. Husk å snu på dem underveis så alle sidene blir myke. (Hvis du bruker soya-filetbiter istedenfor, dropper du dette steget.)
- Skjær rødkålTa av de ytterste lagene på rødkålen. Skjær rødkålen i fire og fjern den harde stilken. Så skjær rødkålen i tynne skiver. Ha det i en stor gryte.
- Tilsett resten av ingrediensene i rødkålgrytenSkjær eplene i små biter og ha dem i gryta sammen med solbærsirup, eddik, allehånde, anis og salt. Kok opp og la det småkoke under lokk i 1-2 timer, til all væsken har blitt borte. Rør litt underveis.
- Tilbered poteteneMens rødkålgryten småkoker, kan du vaske potetene. Skjær en liten skive bort fra langsiden av potetene, slik at de får en flat side de kan ligge på på bordet. Deretter finn frem to bambuspinner og legg de på hver side av en og en potet om gangen. Skjær tynne skiver i potetene, men ikke helt igjennom. Bambuspinne hjelper så du ikke skjærer helt ned, for poteten skal fortsatt holde sammen. Til slutt ser det ut som et trekkspill. Når du har gjort det med alle potetene, legg dem i kaldt vann.
- Kok kålrot og gulrøtterSkrell kålroten og gulrøttene. Husk å skjær av toppen og bunnen. Deretter skjær kålroten i medium store biter og gulrøttene i små biter. Kok opp vann i en kasserolle og ha i grønnsaksbitene. La de koke i 25 minutter.
- Mariner soyamedaljongeneI mellomtiden hell av vannet på soyamedaljongene. Og press ut den væsken fra dem du greier. Deretter klipp dem opp i mindre biter. Ha de tilbake i skålen sammen med soyasaus, liquid smoke, løkpulver, hvitløkspulver og pepper. Bland inn. (Bruker du filetbiter istedenfor soyamedaljonger lager du bare marinaden i dette steget og setter den til side.)
- Sett på ovnenNår kålroten og gulrøttene til kålrotstappen er ferdigkokte, forvarmer du på ovnen på 225 ℃ (for potetene).
- Lag kålrotstappeHell av vannet på kålroten og gulrøttene og ha de tilbake i kasserollen. Ha i fløte, smør, salt og pepper. Bruk en stavmikser til å blende det til en stappe. La den stå på lav varme.
- Stek poteteneTa ut potetene fra det kalde vannet. Smør smør i bunnen av en ildfast form. Legg i potetene i. Lag hvitløkssmør ved å blande smør, presset/hakket hvitløksfedd, salt og pepper. Når det er gjort, smør det på potetene. Sett midt i ovnen i 40 minutter. Eventuelt lengre hvis du vil ha de enda sprøere.
- Stek soyamedaljongeneHa olje i en stekepanne og stek soyamedaljongene godt på begge sider. Legg de på et fat og deretter tre de på bambusspyd eller lignende. (Bruker du filetbiter, tiner du dem bare i stekepannen og heller på marinanden. Deretter stek dem sprø og tre dem på et trespyd.).
- Julemiddagen er servertLegg pinnekjøttet med hasselbackpoteter, kålrotstappe og den ferdigkokte rødkålen på en flott tallerken og nyt!