Gå til hovedinnhold

Sankergryte – vegansk «jegergryte»

OPPSKRIFTEN LAGET AV Julie Kvamme

En klassiker som trekkes frem når høsten faller på er «jegergryten». Høsten er selsvagt tid for gryter og sopp, men dette er pasifistens «jegergryte», med sopp, bær og grønnsaker i sesong, mens dyrene får være igjen i skogen – en sankergryte! Smaken klassisk tradisjonsmat, helt plantebasert. Perfekt comfort food på kalde dager! Server med friskt tyttebærsyltetøy, ris – eller potetmos, du bestemmer! 

Total tid: 40 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Vegansk jegergryte med sopp og tyttebær.
Pasifistens jegergryte – vegansk sankegryte som bugner med sopp! Foto: Julie Kvamme

FREMGANGSMÅTE

  1. Brun farsen
    Smelt litt vegansk smør en stor kjele eller støpejernsgryte. Stek farsen til den brunes.

  2. Tilsett løk og sopp
    Ha i løken, hvitløkk og sopp. Hold god temperatur så det brunes godt og setter seg litt i pannen.

  3. Start på grønnsakene
    Vend først inn gulrøtter, poteter, kål, rosenkål og tyttebær. La det dampe fra seg til det mørner.

  4. Tilsett einerbær og laurbærblad
    Knus einerbærene, ha dem i gryten sammen med laurbærbladene.

  5. Lag jevningen
    Bland sammen maisenna og vann til en jevning.

  6. Tilsett vesken
    Tilsett grønnsaksfond, havrefløte, melk og havreyoghurt sammen med jevningen og rør rundt. Er det litt lite veske kan du tilsette litt ekstra plantemelk eller en skvett vann.

  7. Tilsett sauser og krydder
    Etter gryten har putret litt, ha i soyasaus, dijonsennep, timian, salt og pepper.

  8. Ha i de siste ingrediensene
    Rør inn ertene de siste 2-3 minuttene. Tilsett gjerne litt sukkerkulør om du ønsker en dypere farge på gryten, smak til med salt og pepper som siste touch.

  9. Server
    Server med ris eller potetmos og tyttebærsyltetøy.

Tips

  • Før du tar i havremelk kan du deglasere pannen med en skvett rødvin for enda mer smak.
  • For en enda «villere» gryte kan du bruke forskjellige typer sopp: Østerssopp, kantareller, steinsopp – jo flere jo bedre!
  • Gryten blir ekstra god om den får hvile litt – la den stå litt før du serverer for ekstra dybde!