Gå til hovedinnhold

Kvæfjordkake

OPPSKRIFTEN LAGET AV Tiril Glasø Holseter Besøk nettside

Vet du hvilken kake som har blitt kåret til Norges nasjonalkake? Det er kvæfjordkaka! Her får du oppskrift på en helt plantebasert versjon fra Veganske Fristelser. Kvæfjordkake går også under navnet «verdens beste» – og det med god grunn. Kaken har en skikkelig saftig bunn med et mykt lag av vaniljekrem og et lokk av marengs med mandelflak på. Marengs og vaniljekrem lages dagen før, så behøver du bare å montere den rett før servering. Du kan også halvere oppskriften ved å justere antall porsjoner til 1 for en kortere steketid. Lyst på flere desserter til 17.mai feiringen? Ta en titt på oppskriften ostekake i glass!

Total tid: 24 t
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
et stykke kvæfjordkake i 3 lag, toppet med mandelflak.
Kvæfjordkake, også kjent som "verdens beste". Et must på 17.mai! Foto: Happy_food_photo/ shutterstock

FREMGANGSMÅTE

  1. Lag marengs i forveien
    Start med å lage marengs. Lag denne minst dagen før servering, kan også lages to dager før. Sett ovnen på 100 °C.

  2. Pisk kikertlake stivt
    Pisk kikertlake i 4 minutter i en maskin eller ved hjelp av en håndmikser. Ha i litt og litt sukker i mens du pisker i 6 minutter. Altså til sammen minst 10 minutter. Tilsett maisenna og hvitvinseddik. Den skal være så stiv at bollen kan holdes opp ned. Pisk lengre hvis den ikke er stiv nok.

  3. Stek kikertlaken
    Ha den på en langpanne med bakepapir. Smør utover hele brettet. Dryss på mandelflakene. Sett i ovnen og la steke i 8 timer. Hvis du halverer oppskriften, så må den stekes i 4 timer.

  4. Lag vaniljekrem i en kasserolle
    I mens marengsen steker kan du lage vaniljekremen. Denne lages også dagen før. Ha alle ingrediensene du trenger til den i en kasserolle og visp alt sammen. Kok opp mens du rører til den tykner. Sett til siden for at den skal avkjøle seg til romtemperatur.

  5. Pisk krem
    Pisk vegansk fløte til krem. Deretter visp den sammen med vaniljekremen. Dekk til og sett i kjøleskapet til neste dag.

  6. La marengsen tørke over natten
    Når marengsen er ferdig, sett døren på gløtt ved å ha noe i mellom ovnsdøren og la den tørke over natten.

  7. Lag kakebunnen
    Neste dag lager du kakebunnen. Den kan lages dagen før servering hvis du dekker den til med plastfolie etter steking og avkjøling. Start med å sette ovnen på 160 °C.

  8. Ta frem en stor bakebolle
    Pisk smør og sukker hvitt ved hjelp av en maskin eller håndvisp. Dette tar rundt 10 minutter. Deretter ha i litt og litt kikertlake i mens det piskes. Tilsett deretter hvetemel, vaniljesukker, bakepulver og plantemelk i mens det piskes.

  9. Stek kakebunnen
    Når alt er blandet sammen, ha det på en langpanne med bakepapir og smør utover hele pannen. Sett midt i ovnen i 30 minutter. Hvis ovnen din steker ujevnt, anbefaler jeg å snu kaken når halvparten av tiden har gått. Halverer du oppskriften, så også halver steketiden. Når kaken er ferdigstekt, legg den på en rist for avkjøling.

  10. Monter kaken og server
    Når kaken er avkjølt, velt den over på et kakebrett og ta av papiret. Pisk vaniljekremen litt og ha på kaken og smør den utover. Dra forsiktig av papiret på marengsen og legg den over kremen. Da er den klar for servering.