Gå til hovedinnhold

Bakt aubergine med smørbønner

OPPSKRIFTEN LAGET AV Ingrid Helene Jurs

Aubergine er en veldig allsidig grønnsak som kan brukes på mange ulike måter. I denne oppskriften lager du bakt aubergine med fløyelsmyke smørbønner i tomat og ostesaus! Det soppaktige og tørre fruktkjøttet til auberginen trekker til seg smaken av de ulike krydderne som en svamp. Her bruker du fersk timian, en aromatisk og kraftig urt med sitronaktig smak. Server gjerne den bakte auberginen med litt ris og en frisk salat til.

Total tid: 45 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
En ovnsbakt aubergine delt i to og skåret på overflaten med krydder ligger i en ildfast form.
Dryss litt næringsgjær på de ovnsbakte auberginene for en ost- og nøtteaktig topping!

FREMGANGSMÅTE

  1. Sett på stekeovnen
    Forvarm ovnen til 220 °C.

  2. Preparer auberginen
    Kutt hver aubergine i to på langs, uten å fjerne stilken. Lag noen snitt i fruktkjøttet uten å gå igjennom skinnet. Pensle auberginene med litt olje, strø over noen timianblader (ikke alt) og ha på litt salt og pepper. Stek auberginen i en ildfastform i ca. 30 minutter.

  3. Stek løk i en stekepanne
    I mens auberginen bakes i ovnen lager du tomatsaus. Finhakk løk og hvitløk. Stek hvitløken og løken blank i en stekepanne med oljen.

  4. Ha i resten av ingrediensene
    Ha så i resten bladene fra timiankvastene, hakkede tomater, smørbønner og vann. Kok opp og la det hele putre i ca. 10 minutter.

  5. Ta ut auberginen fra ovnen
    Ta ut den ildfaste formen fra ovnen og bruk en skje til å fylle på med tomatsaus under og mellom auberginene. Bak i ovnen i enda 10-15 minutter. Dersom du vil ha "ostesaus" til auberginen, følg neste steg før du baker den i ovnen.

  6. Bland sammen ostesausen
    Bland sammen soyayoghurt, næringsgjær og dijonsennep i en skål. Smak til med litt salt og pepper. Ha ca. 1 spiseskje med ostesaus på hver aubergindel og smør utover. Spar resten til senere.

  7. Server med ønsket tilbehør
    Nytes som den er, eller med litt frisk salat og ris ved siden av.

Tips!

  • Mange grønnsaksbutikker selger krydderurter i løsvekt du kan få til å vare lenger. Pakk "harde urter" (timian, rosmarin, merian) i et fuktet kjøkkenpapir og plastfolie i kjøleskapet. "Myke urter" (koriander, persille, estragon) kan du legge i et glass med vann i kjøleskapet.