Gå til hovedinnhold

Aloo bonda – potet- og paprika-boller med sesam-chutney

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Aloo bonda er sprø, frityrstekte boller laget av potet og grønnsaker vendt i en krydret kikertmelrøre. Rett og slett indiske potetkroketter med paprika!  Potetkulene aloo bonda er en klassiker i det sørindiske kjøkkenet. Serveres gjerne som street food sammen med en frisk og syrlig chutney. Perfekt som en smårett, forrett eller som del av en større, indisk festmiddag. Høres det godt ut? Det er fordi det er skikkelig godt. Oppskriften på aloo bonda har vi fått låne fra kokeboken Eating for Tomorrow, en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction.

Total tid: 60 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
En tallerken med aloo bonda - potetboller med paprika, servert sammen med en chutney og vegansk raita.
Aloo bonda er en sørindisk street food-klassiker. Foto: Eating for tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Forbered grønnsakene
    Kutt potetene i små biter og kok dem. Skjær opp og forbered grønnsakene, mål opp de tørre ingrediensene og sett dem klare.

  2. Lag røren
    Bland de tørre ingrediensene til røren i en bolle. Tilsett vann litt etter litt til du får en tykk, men jevn røre. Er den for tynn, rør inn mer kikertmel.

  3. Forbered potetfyllet
    Varm litt olje i en wok eller stekepanne. Ha i sennepsfrø, og når de begynner å sprette, tilsett spisskummen- og korianderfrø. Stek i noen sekunder.

  4. Tilsett aromatiske ingredienser og cashewnøtter
    Ha i løken og la den surre til den blir myk og lett gyllen. Tilsett hvitløk, ingefær, asafoetida og cashewnøtter. Stek i et par sekunder før du rører inn hakket paprika. La det steke i noen minutter. Tilsett chili og rør godt, smak til med salt og pepper.

  5. Mos potetene og bland inn
    Mos de kokte potetene og bland dem godt sammen med krydderne. Ta kjelen av varmen, la blandingen avkjøles så den blir enklere å håndtere når du skal forme ballene.

  6. Lag sesamchutney
    Mens potetfyllet kjøles ned, kan du lage chutneyen. Varm litt olje i en stekepanne. Rist sesamfrø, hvitløk, ingefær og spisskummenfrø. Stek dette i noen sekunder før du tilsetter chili og kokos. Stek i et par minutter. Bland inn tamarind, limejuice, sukker og salt. La det kjøle seg ned litt før du kjører blandingen i blender til en jevn saus.

  7. Gi chutneyen ekstra smak (valgfritt)
    Chutneyen er ferdig som den er, men om du ønsker kan du lage en tempering: varm litt olje, ha i sennepsfrø og la dem sprette. Tilsett kanel, asafoetida, karriblader og rosa pepper. La det frese kort og hell over chutneyen.

  8. Form og frityrstek bollene
    I en dyp stekepanne eller støpejernform, varm opp nøytral olje til fritering. Form potetblandingen til små boller, omtrent på størrelse med en liten plomme. Dypp hver bolle i røren slik at de dekkes godt. Slipp dem forsiktig i varm olje og frityrstek til de er gylne og flyter opp.

  9. Server potetkulene
    Legg de ferdige aloo bonda-bollene på kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig olje. Server dem mens de fortsatt er varme sammen med den aromatiske sesamchutneyen.