Gå til hovedinnhold

Ny studie fra Harvard-universitetet knytter plantebasert kost til en sunnere alderdom 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 31. mars

Vi vil alle leve lange, friske liv, og de fleste av oss vet nok at å passe på å spise sunt er nødvendig for å kunne oppnå dette. Men når det gjelder akkurat hva man burde spise for å sørge for et langt, sunt liv, ja, så er kanskje de fleste litt mer usikre på hva som egentlig er det riktige – spesielt i disse dager, hvor man mer eller mindre bombarderes med kostholdsråd i media og på sosiale medier. Men nå ser det ut som om en ny studie fra det amerikanske Harvard-universitetet kan gi oss et svar.

Ifølge en ny studie from ble utført av forskere fra det prestisjetunge Harvard T.H. Chan School of Public Health, Universitetet i København og Universitetet i Montreal viser det seg nemlig tydelig at et kosthold som er rikt på plantebasert mat og inneholder lite ultraprosseserte matvarer kan dramatisk øke oddsen for at du kommer til å holde deg sunn langt inn i alderdommen.

Studien, som strakte seg over 30 år, analyserte kostholdet til mer enn 105.000 voksne. Og det som viste seg tydelig, var at de av deltakerne som spiste et hovedsakelig plantebasert kosthold, med lite eller ingen animalske proteinkilder, samt hadde et begrenset inntak av ultraprosseserte matvarer, hadde langt høyere odds for bli 70 år uten å ha pådratt seg kroniske sykdommer og andre livsstilsrelaterte sykdomstilstander.

I tillegg hadde denne gruppen også høyere sannsynlighet for å holde seg kognitivt, mentalt og fysisk friskere enn de av deltakerne som hadde et kosthold som inneholdt mer kjøtt og mer ultraprossesert mat.

– Det har også før vært studier som så på sammenhengen mellom kosthold og utviklingen av spesifikke sykdomstilstander og hvor lenge folk levde. Men vår studie tok en litt bredere tilnærming, og vi spurte også om hvorvidt kosthold hadde en innvirkning på deltakernes evne til å klare seg på egen hånd, og nyte en bedre livskvalitet etter hvert som de ble eldre, forklarer Frank Hu, Professor i Ernæring og Epidemiologi ved Fakultetet for Ernæring ved Harvard T.H. Chan School, i en pressemelding.

Nøkkelen til en sunnere alderdom? Mer planter.

Det beste kostholdet for et langt liv

For å bedre kunne forstå sammenhengen mellom kosthold og aldring, delte forskerne opp deltakerne i flere ulike kostholdsgrupperinger. Den første, Alternative Healthy Eating Index (AHEI) ble utviklet for å forhindre kroniske sykdommer, og la vekt på frukt, grønnsaker, fullkorn, nøtter, belgfrukter og sunne fettkilder, mens deltakerne i denne gruppen skulle begrense inntaket av rødt kjøtt, sukker og raffinerte kornprodukter.

I gruppen Alternative Mediterranean Diet (aMED) skulle deltakerne følge et mer tradisjonelt Middelhavdskosthold med fokus på olivenolje, nøtter, fullkorn og et moderat inntak av fisk og sjømat.

En annen av kostholdgruppene, Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), hadde som mål å skulle senke risiko for høyt blodtrykk, og deltakerne skulle i hovedsak spise frukt, grønnsaker og fettreduserte meieriprodukter.

En gruppe – the Mediterranean-DASH Diet for Neurodegenerative Delay (MIND) var en hybrid av kostholdet i de to foregående gruppene aMED og DASH, og ble utviklet spesielt med tanke på hjernehelse.

I kostholdsgruppen The Healthful Plant-Based Diet Index (hPDI) skulle deltakerne spise mest plantebaserte råvarer og unngå ultraprossesert ‘søppelmat,’ mens i gruppen The Planetary Health Diet Index (PHDI) skulle fokus være både på miljø og menneskelig helse, og deltakerne her skulle spise et hovedsakelig plantebasert kosthold og minimalt med animalske matvarer.

To andre kostholdsgrupper, Empirically Inflammatory Dietary Pattern (EDIP) og Empirical Dietary Index for Hyperinsulinemia (EDIH), så spesifikt på hvordan kostholdet påvirket inflammasjon og insulinresistens.

Planter er nøkkelen til å holde seg sunn lengre inn i alderdommen

Etter å ha analysert alle de ulike kostholdsmodellene, fikk forskerne en bred forståelse av hva det er som skal til for å øke sannsynligheten for at man skal holde seg frisk lengst mulig inn i alderdommen.

Det viste seg for eksempel at AHEI-kostholdet – med fokus på frukt, grønnsaker, korn, belgfrukter og sunt fett – var det kostholdet som hadde sterkest sammenheng med såkalt longevity – altså å leve et langt liv. Forskerne fant ut av de deltakerne som scoret høyt på AHEI-kostholdet hadde 86 prosent større sannsynlighet for å nå 70 år og fortsatt være sunn og frisk. Disse deltakerne hadde også over dobbelt så stor sjanse for å være en sunn og frisk 75-åring enn de deltakerne som scoret lavt på AHEI-kostholdet.

Til syvende og sist, understreker forskerne som tok del i studien, så er det å inkludere mer mat fra planteriket et godt sted å  begynne om målet ditt er å holde deg frisk inn i alderdommen. Dette kan inkludere å kutte ut rødt og prosessert kjøtt fra kostholdet, eller i alle fall minimere inntak av denne typen mat så mye som mulig. I tillegg bør man øke inntaket av fiberrike grønnsaker og fullkorn eller rett og slett legge om til et mye mer Middelhavsaktig kosthold og måte å spise på.

Les også