Ifølge en ny studie from ble utført av forskere fra det prestisjetunge Harvard T.H. Chan School of Public Health, Universitetet i København og Universitetet i Montreal viser det seg nemlig tydelig at et kosthold som er rikt på plantebasert mat og inneholder lite ultraprosseserte matvarer kan dramatisk øke oddsen for at du kommer til å holde deg sunn langt inn i alderdommen.
Studien, som strakte seg over 30 år, analyserte kostholdet til mer enn 105.000 voksne. Og det som viste seg tydelig, var at de av deltakerne som spiste et hovedsakelig plantebasert kosthold, med lite eller ingen animalske proteinkilder, samt hadde et begrenset inntak av ultraprosseserte matvarer, hadde langt høyere odds for bli 70 år uten å ha pådratt seg kroniske sykdommer og andre livsstilsrelaterte sykdomstilstander.
I tillegg hadde denne gruppen også høyere sannsynlighet for å holde seg kognitivt, mentalt og fysisk friskere enn de av deltakerne som hadde et kosthold som inneholdt mer kjøtt og mer ultraprossesert mat.
– Det har også før vært studier som så på sammenhengen mellom kosthold og utviklingen av spesifikke sykdomstilstander og hvor lenge folk levde. Men vår studie tok en litt bredere tilnærming, og vi spurte også om hvorvidt kosthold hadde en innvirkning på deltakernes evne til å klare seg på egen hånd, og nyte en bedre livskvalitet etter hvert som de ble eldre, forklarer Frank Hu, Professor i Ernæring og Epidemiologi ved Fakultetet for Ernæring ved Harvard T.H. Chan School, i en pressemelding.