Det er sunt å spise sunt.
At dette er sant, er det vel de færreste som tviler på. Vi vet at det er godt for kroppen vår å spise rikelig med frukt og grønt, men dessverre er det fortsatt nesten ingen som får i seg de anbefalte åtte om dagen, og de fleste klarer ikke engang minimumsanbefalingen, som er på fem om dagen av frukt og grønt.
Men visste du at å spise nok grønnsaker og frukt (og planter generelt) ikke bare er bra for vår fysiske helse, men at det også i aller høyeste grad kan ha noe å si for våre mentale helse også? Ifølge en ny studie er det nemlig det å spise minst to stykker frukt og grønnsaker om dagen knyttet til lavere risiko for depresjon.
Mer frukt og grønt - mindre depresjon
Ifølge forskere fra Australia, USA, Sverige og Danmark, som var involvert i den omfattende studien, er et høyere inntak av frukt og grønnsaker forbundet med færre symptomer på depresjon, spesielt blant deltakere som var 45 år eller eldre.
Studien, som er publisert i tidsskriftet Scientific Reports, fulgte deltakere i Australia, Danmark, Sverige og USA i en periode på 11 år, og tok utgangspunkt i WHOs anbefalinger om å spise fem porsjoner frukt og grønt hver dag. Det tilsvarer 400 gram, eller 80 gram per porsjon.
Forskerne definerte lavt fruktinntak til et gjennomsnitt på 0,3 porsjoner per dag og lavt grønnsaksinntak til 0,5 porsjoner. Et høyt fruktinntak var 2,1 porsjoner per dag, mens et høyt grønnsaksinntak var 2,0. Og det de fant ut, var at allerede etter to om dagen falt mengden depresjonssymptomer. Å spise mye frukt var forbundet med en reduksjon i symptomer på 0,29. For grønnsaker var tallet 0,27.
Dette er ifølge forskerne en relativt beskjeden effekt, men, påpeker de, det er absolutt verdt å merke seg at de gode effektene ses også ved et inntak langt under de fem-seks frukt og grønnsakene per dag som WHO anbefaler.
I en pressemelding uttalte studiens hovedforfatter, Annabel Matison fra Centre for Healthy Brain Aging ved University of New South Wales i Australia, følgende:
- Resultatene gir enda et argument for å øke inntaket av frukt og grønnsaker.
Det som derimot er litt bekymringsverdig er at særlig de danske og svenske deltakerne spiste lite frukt og grønt, ifølge forskerne.
– Vi vet ikke hvor stor reduksjonen ville vært hvis inntaket lå på anbefalt nivå, sier Matison i pressemeldingen.
Vanskelig å bevise årsakssammenheng
Til nettstedet Forskning.no sier den danske psykiateren og professoren Poul Videbech, som forsker på depresjon, at han er begeistret for studien.
– Vi vet allerede at frukt og grønnsaker er sunt for mye forskjellig, så det er rimelig at det kan motvirke depresjon, mener han.
Videbech påpeker imidlertid at han tar noen forbehold. Det er nemlig ekstremt vanskelig å bevise at det er en årsakssammenheng.
– Så når den første gleden har lagt seg, melder skepsisen seg, sier han.
Det er flere grunner til at Videbech er skeptisk til funnene, forklarer han. Først og fremst er dette en observasjonsstudie, der dataene er basert på spørreskjemaer, det vil si deltakernes egne vurderinger av kosthold og depresjonssymptomer, og, påpeker Videbech, folks svar stemmer ikke alltid overens med virkeligheten.
Benyttet seg av tvillingpar til studien
Men det som taler for at denne studien viser at relativt sant bilde, er at man benyttet seg av tvillinger for å se på effekten av frukt og grønt på depresjonssymptomer.For å fastslå en sikker årsakssammenheng, må alle andre faktorer som kan forklare sammenhengen, som oppvekst, livsstil og genetikk, utelukkes. Og det kan man da gjøre med tvillinger.
Dataene kommer fra 3.483 tvillinger, blant annet fra det danske tvillingregisteret ved Syddansk Universitet (SDU), som er et av verdens eldste tvillingregistre med tvillinger født over en periode på mer enn 140 år.
Marianne Nygaard er forsker ved Dansk Center for Tvillingforskning på SDU og medforfatter av studien. Hun kaller det en «co-twin control design», fordi tvillingene i et par fungerer som kontrollgruppe for hverandre.
– Derfor kan man innenfor et tvillingpar med større sikkerhet vise om den som spiser mer frukt og grønnsaker, har færre symptomer på depresjon. For hvis de er eneggede tvillinger, kan det ikke være genetikk eller oppvekstfaktorer som spiller en rolle, fordi de er like, forklarer hun.