Gå til hovedinnhold

Høstkosemat: 5 lune retter perfekt til en vegansk søndagsmiddag  

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 19. september

September går mot slutten og det er ingen tvil om at høsten har gjort sin anmarsj. Trærne har skiftet farge, sandaler er byttet ut med varme sokker og lyse sommernetter har blitt til mørke høstkvelder.

Og vi vet ikke med deg, men vi elsker høsten, og alt som følger med denne årstiden – spesielt når det gjelder mat og måltider.

For der vi om sommeren koste oss med salater og smoothies og kjapp grillmat, vil vi nå atter en gang bruke tid på kjøkkenet og trylle frem lune gryter og varmende supper.

Høst er tid for å tenne lys og samles rundt bordet. Tid for smakfulle grønnsaker rett fra jorda, for dype smaker og lange samtaler rundt bordet på mørke kvelder. For når vinden uler rundt hushjørnene og regnet trommer mot ruta, ja, så er det få ting som kan måle seg med en rykende varm porsjon pasta eller suppe eller gryterett.

Klar til å gå høsten i møte med våre beste oppskrifter? Ta en titt og la deg inspirere til helgematen:

1 Carbonara med sopp-«bacon»

Pasta carbonara er muligens en av Italias mest kjente og kjære pastaretter, og en skikkelig kul utfordring å gjenskape med bare plantebaserte ingredienser. Med noen få triks, får du en kremete, fyldig, vegansk pasta med smaker som er helt umulig å mostå.

Til pastaen lager du også «bacon»-biter av kongeøsterssopp. De marineres med krydder, lønnesirup og liquid smoke for en umamirik smak før de bakes i ovnen. Sammen med en myk saus av polenta og næringsgjær, blir dette en carbonara som imponerer til både hverdags og fest.

Klikk her for full oppskrift 

Fat med vegansk pasta carbonara, servert med "bacon" laget av sopp.
Høst betyr kostmat, og denne lune pastaretten er nettopp det. Foto: Eating for Tomorrow

2 Varmende vintergryte

Server denne kasserollen på kjølige kvelder og den første munnfullen vil varme deg helt ned til tærne!

I tillegg til grønnsaker og sopp, bruker du også plantebaserte filtebiter, som er rik på protein og fiber. Serveres med ønsket tilbehør, som f.eks. kokte poteter, potetmos eller andre grønnsaker.

Klikk her for full oppskrift

Lun høstgryte med løk, sopp og biter av vegansk filet.
Om høsten tar vi oss gjerne litt bedre tid på kjøkkenet, og lager mat som varmer. Foto: Eating for Tomorrow

3 Ovnsbakt grønnsakslasagne med cashewsaus

Denne grønnsakslasagnen består av lag på lag med våre favorittgrønnsaker fra Middelhavet kombinert med italienske urter og et kremet béchamelsaus-alternativ. Sausen er nemlig laget på bløtlagte cashewnøtter som gir en fantastisk fylde og tekstur.

En skikkelig festrett rett og slett!

Klikk her for full oppskrift

Ovnsbakt grønnsakslasagne med saus laget av cashewnøtter.
Denne lasagnen passer ypperlig som søndagssmiddag, gjerne med nybakt brød eller en frisk salat. Foto: Eating for Tomorrow

4 Fransk løksuppe med plantebaserte ostekrutonger

Det finnes mange varianter av løksuppe, men den franske versjonen serveres med en brødskive flytende på toppen.

Denne veganske versjonen har den perfekte balansen av smaker, med smeltet vegansk ost på ristet brød. Resultatet er en rykende varm suppe med en dyp og fyldig smak. En perfekt kontrast til den sprø toppen.

Klikk her for full oppskrift

Fransk løksuppe med plantebaserte ostekrutonger
En god løksuppe hører høsten til. Foto: Nordvegan – Homely with Love Cookbook

5 Daal med kokosmelk

Denne vegetariske linsegryten, kalles daal og kommer fra det indiske kjøkken. I denne gryten bruker du enten Puylinser eller Belugalinser, som kan bløtlegges i forkant for en kortere koketid. Kokosmelken gir gryten en god og kremet konsistens, spesielt om gryten får koke ekstra lenge.

Linsegryten er god og mettende, for ikke å glemme at den inneholder en bra dose vitaminer og mineraler. Serveres med ris eller quinoa, gjerne også med papadums, mangochutney, plantebasert crème fraîche og koriander.

Klikk her for full oppskrift

Daal er en vegetarisk linsegryte som serveres til nesten alle måltider i India.
Det indiske kjøkken har mange vegetariske og veganske retter, som denne nydelige daal-gryten med kokosmelk. Foto: Marie Vogt

 

Les også