Gå til hovedinnhold

Daal med kokosmelk

OPPSKRIFTEN LAGET AV Marie Vogt

Denne vegetariske linsegryten, kalles daal og kommer fra det indiske kjøkken. I denne gryten bruker du enten Puylinser eller Belugalinser, som kan bløtlegges i forkant for en kortere koketid. Kokosmelken gir gryten en god og kremet konsistens, spesielt om gryten får koke ekstra lenge. Linsegryten er god og mettende, for ikke å glemme at den inneholder en bra dose vitaminer og mineraler. Den er spesielt rik på B-vitaminer, jern, selen (en porsjon dekker faktisk hele dagsbehovet), magnesium og kobber! Gryten kan fint fryses i porsjonspakker, for deretter å tines og varmes opp. Linsegryten inneholder også en god mengde proteiner, med litt over 20 g per porsjon! Serveres med ris eller quinoa, gjerne også med papadums, mangochutney, plantebasert crème fraîche og koriander.

Total tid: 1 t 15 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
En skål med daal, toppet med ferske urter.
Den vegetariske linsegryten, daal, er kjempegod til både lunsj og middag.

FREMGANGSMÅTE

  1. Bløtlegg linsene (valgfritt)
    Om du vil, kan du bløtlegge linsene dagen i forveien. Dermed tar de kortere tid å koke.

  2. Hakk løk
    Finhakk hvitløk og rød eller gul løk

  3. Stek løk i en stor gryte
    Stek løk gyllenbrunt på medium varme i en stor gryte. Olje er ikke nødvendig, bruk evt. litt vann.

  4. Tilsett resten av ingrediensene i gryten
    Tilsett kokosmelk, hakkede tomater, linser, gurkemeie, garam masala, buljongpulver og chilipulver. La gryten småkoke i minst en time, gjerne lenger. Sjekk at linsene er myke.

  5. Klar til servering
    Smak til med ekstra krydder om nødvendig. Server med ønsket tilbehør, som f.eks. ris, koriander og plantebasert rømme.