EUs «Farm to Fork»-strategi vektlegger behovet for et mer bærekraftig matsystem med mål om å heve dyrevelferden og stimulere til endret forbrukeratferd mot et mer plantebasert kosthold.
EUs grønne vekststrategi, «Green Deal» («det grønne skiftet»), ble presentert i 2019 og har som mål å gjøre Europa klimanøytralt innen 2050. En viktig del av denne strategien er «Farm to Fork»-strategien (fra jord til bord-strategien) som ble lagt frem i 2020. I den presenteres hvordan EU-kommisjonen vil jobbe for et mer rettferdig, sunt og bærekraftig matsystem som skal ivareta menneskers tilgang til nok, sunn og trygg mat. Målet er at EU skal bli en global premissleverandør for bærekraftige matsystemer, og samtidig bidra til å nå EUs bærekraftsmål, Paris-avtalen og EUs biodiversitetsstrategi.
I «Farm to Fork» vektlegges behovet for at matsystemet skal ses i et bredere miljø- og helseperspektiv hvor samspillet mellom mennesker, bærekraftige samfunn og en sunn planet står sentralt. Dette krever omstilling i politiske strategier for landbruket, havbruk- og fiskeri, handels, klima og miljø, ernæring og folkehelse, og matpolitikken. Alle aspekter ved matsystemet omfattes, det vil si produksjon, transport, distribusjon, markedsføring og forbruk.