Gå til hovedinnhold

EUs nye landbrukspolitikk er mer vegetarvennlig  

Kaisa Sogge-Hautala

Oppdatert 31. oktober

EUs «Farm to Fork»-strategi vektlegger behovet for et mer bærekraftig matsystem med mål om å heve dyrevelferden og stimulere til endret forbrukeratferd mot et mer plantebasert kosthold.

EUs grønne vekststrategi, «Green Deal» («det grønne skiftet»), ble presentert i 2019 og har som mål å gjøre Europa klimanøytralt innen 2050. En viktig del av denne strategien er «Farm to Fork»-strategien (fra jord til bord-strategien) som ble lagt frem i 2020. I den presenteres hvordan EU-kommisjonen vil jobbe for et mer rettferdig, sunt og bærekraftig matsystem som skal ivareta menneskers tilgang til nok, sunn og trygg mat. Målet er at EU skal bli en global premissleverandør for bærekraftige matsystemer, og samtidig bidra til å nå EUs bærekraftsmål, Paris-avtalen og EUs biodiversitetsstrategi.

I «Farm to Fork» vektlegges behovet for at matsystemet skal ses i et bredere miljø- og helseperspektiv hvor samspillet mellom mennesker, bærekraftige samfunn og en sunn planet står sentralt. Dette krever omstilling i politiske strategier for landbruket, havbruk- og fiskeri, handels, klima og miljø, ernæring og folkehelse, og matpolitikken. Alle aspekter ved matsystemet omfattes, det vil si produksjon, transport, distribusjon, markedsføring og forbruk.

Et sunt kosthold med mer frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter og belgvekster vil redusere forekomsten av ikke-smittsomme sykdommer, og vil også kunne ha en positiv effekt på klimaet.

Strategien inkluderer en handlingsplan med i alt 27 initiativer hvorav to initiativer er overordnede: Et nytt rammeregelverk for bærekraftige matsystemer, og en beredskapsplan for å sikre forsyningen og tilgangen til mat i krisesituasjoner. De øvrige 25 initiativene er innenfor områdene:

  1. Bærekraftig matproduksjon
  2. Bærekraftig foredling, engroshandel, detaljomsetning og serveringsnæring
  3. Bærekraftig matforbruk og tilrettelegging for endring til sunt og bærekraftig kosthold
  4. Redusert mattap og matsvinn.

Et sunt kosthold er også er klimavennlig kosthold

Ett av fem dødsfall i EU er knyttet til usunt kosthold. Et sunt kosthold med mer frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter og belgvekster vil redusere forekomsten av ikke-smittsomme sykdommer, og vil også kunne ha en positiv effekt på klimaet. Forskning viser at et sunt kosthold også er klimavennlig kosthold. Et mer plantebasert kosthold fremmer helsen og forebygger sykdom, og er forbundet med lavere risiko for livsstilsykdommer som høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, diabetes, overvekt og noen typer kreft. I tillegg vil en overgang til et mer plantebasert kosthold kunne gi økt sannsynlighet for å leve lengre.1

EU-parlamentets vedtak inneholder flere resolusjoner for et mer bærekraftig matsystem, blant annet:

  • Merking med informasjon om dyrevelferd og bærekraftmerking.
  • Strengere dyrevelferdsregelverk med avvikling av å holde dyr i bur (for eksempel burhøner, kaniner i bur, fiksering av grisemødre og kalvebokser).
  • Tiltak for å redusere forbruk av kjøtt som for eksempel å gjennomgå EUs markedsføringsprogram for landbruks- og matprodukter med sikte på å øke bidraget til bærekraftig produksjon og forbruk, og å utvikle «beste praksis», inkl. obligatoriske minimumskriterier for bærekraftig matinnkjøp med mål om å fremme sunt og bærekraftig kosthold, inkludert økt bruk av økologiske produkter, i skoler og på offentlige institusjoner. 
  • Importprodukter må oppfylle tilsvarende standarder som EU-produktene.

EU-kommisjonen foreslår en rekke tiltak for å endre forbrukeradferd

Et viktig tiltak i "Farm to Fork" er å revidere dyrevelferdsregelverket for å heve dyrevelferden, inkluderte dyretransport og slakting av dyr, og bidra til et mer bærekraftig matsystem ved å utvide omfanget av og oppdatere regelverket med ny vitenskapelig kunnskap, samt ved å gjøre det enklere å etterleve og håndheve reglene.

For å gjøre forbruker i stand til å ta sunnere valg, både for egen helse og for klimaet, foreslår EU-kommisjonen en rekke tiltak for å stimulere til endret forbrukeradferd, både gjennom detaljhandel og i storhusholdning. Det foreslås også tiltak for å øke kravene til bærekraftig produksjon og omsetning fra matvarebransjen. 

Når EU iverksetter de nye tiltakene betyr det at EU-landene vil ha strengere regler for hold av dyr enn det vi har i Norge, og de vil ha tiltak som støtter opp om en overgang til et mer plantebasert kosthold før vi får dette på plass her til lands.

Norge bør så raskt som mulig starte utredning av hvordan vi kan redusere det nasjonale kjøttforbruket, avvikle hold av dyr i bur eller trange binger, samt utrede bærekraftsmerking og merking med informasjon om forholdene for dyr. NOAH jobber for dette gjennom sitt politiske arbeid, du kan lese mer om dette her

Les også