Frankrike har i flere år forsøkt å forby bruk tradisjonelle kjøttord til markedsføring av plantebaserte produkter. EU-domsstolen har nå vedtatt at slike nasjonale restriksjoner kommer i konflikt med EU-reguleringer.
Beslutningen forventes å ha ringvirkninger utover Frankrike: Den trolig setter presedens for regulering av markedsføring og plantebasert markering over hele EU.
Saken starter tilbake i 2020, da det franske parlamentet vedtok en lov som forbød bruken av kjøtt-relaterte ord for markedsføring av plantebaserte produkter.
Dette ble fulgt opp med et dekret fra myndighetene i juni 2022, og så av nok et dekret i februar i fjor. Dette ble senere stanset av det franske Conceil d'etat, eller statens råd, da rådet mistenkte at loven i seg selv var lovstridig.
- Favorittproduktene dine får lov til å beholde sine små navn

Franske og internasjonale aktører samlet seg og stilte spørsmål ved disse restriksjonene og argumenterte med at loven var i strid med EU-lover. Blant dem var Heura, Umiami, HappyVore og LaVie. La Vie, som produserer vegansk skinke og bacon helt uten gris, kommenterte seieren på sosiale medier.
– Vi vant, David slo Goliat, skriver det franske selskapet på LinkedIn.
– Favorittproduktene dine får lov til å beholde sine små navn, som tydelig forteller deg hva bruksområdet deres er.

Les på landbruksdyr.no
Hvorfor vil noen myndigheter forby kjøttord for plantebasert mat?

Kjøttindustrien hevder at å bruke kjøttbegreper som “skinke” og “pølse” om plantebaserte produkter er forvirrende for forbrukeren. Europeiske forbrukerundersøkelser viser det motsatte; forbrukere er mer forvirret av hvordan produktet brukes om man ikke bruker “tradisjonelle kjøttord”, som skinke, pølse, burger eller ost. Uten disse ordene forstår man nemlig ikke bruksområdene for disse produktene.1
Rafael Pinto fra EVU, The European Vegetarian Union, feiret seieren, samtidig som han har kritisert sakens kjerne.
– Politikerne bør fokusere på legge til rette for bedre forhold for både bønder, befolkningen og innovasjon i stedet for å politisere et ikke-problem.
For Frankrike, og alle andre EU-land for øvrig, er dette et tredelt problem. Ett om ytringsfrihet, ett annet om forbrukervennlighet, og ikke minst om klima og miljø.
I følge EVU er det fortsatt en smal mulighet for EU-land å forby disse tradisjonelle ordene, men det er lite sannsynlig. Forutsetningen er at alle de aktuelle "kjøttordenes" definisjoner lovfestes. Samtidig vil slike lover kunne komme i konflikt med andre EU-lands lover, og føre til fragmentering av det samlede EU-markedet: Om en pølse er en ting i Tyskland og en helt annen i Frankrike kan det bli utfordrende å selge produkter på tvers av landegrensene, og føre til faktisk forvirring for kundene.
"Vi vant, David slo Goliat."
Brukes i dagligtale, men er egentlig ikke lov
Når EU har som mål om å fremme plantebasert kosthold og redusere kjøttforbruk for å redusere klimautslipp, er lover som hindrer konkurransen for disse produktene kontraproduktivt.
I dag er det ikke tillatt å bruke “melk” til markedsføring av plantebaserte produkter i EU. Melk kan man kun kalle noe som kommer fra et “pattedyrs melkekjertler”. Det til tross av at de fleste som bruker plantebaserte meieriprodukter som regel omtaler dem som "melk" i dagligtale, og i ytringsfrihetens navn kan man ikke styre språket folk bruker til daglig.
I USA er det i dag faktisk lov å kalle plantemelk for melk, og enn så lenge man får jo fortsatt peanøttsmør og kokosmelk til butikken her hjemme.
Hva som blir løsningen når vi får dyrefri, kultivert melk eller dyrefri presisjonsfermentert melk, som vil være genetisk identisk med kumelk, vil tiden vise.
Hva er forskjellen på plantebaserte, kultiverte og presisjonsfermenterte alternativer?
- Plantebasert: Helt uten noen animalske innslag. Dette er produkter som er laget av planter, men brukes også om produkter som inneholder sjøgress eller sopp, selv om disse to matvarene strengt tatt ikke er kategorisert som planter.
- Kultivert: Matvarer dyrket fra dyreceller. Disse er genetisk identiske med celler fra dyr, uten å kreve oppdrett eller slakting av dyr. Disse cellene er genetisk identiske med dyreceller, da de kommer fra en biopsi fra levende dyr og dyrkes videre i et kontrollert miljø.
- Presisjonsfermentert: Presisjonsfermentering er en prosess der mikroorganismer (som gjær eller bakterier) blir genetisk programmert til å produsere bestemte proteiner eller andre nyttige forbindelser. Dette skjer ved at man gir mikroorganismen en genetisk kode, lar den fermentere, og senere fjerne den genetiske modifikasjonen, slik at sluttproduktet ikke inneholder genmodifiserte organismer.