Vi blir stadig flere veganere her i Norge, oet blir stadig lettere å finne inspirasjon til plantebasert mat. Vi elsker å følge med på hva norske vegan-influencere driver med, og all den deilige maten de lager. Det er jammen ikke vanskelig å la seg friste!
En av disse er Tiril Holseter, damen bak den svært populære bloggen Veganske Fristelser og en av de dyktige bidragsyterne til Veggisnytts oppskriftsarkiv.
Tiril har være veganer i nesten seks år, og har på den tiden klart å vise tusenvis av nordmenn hvordan man skal 'veganisere' mange oppskrifter som tradisjonelt er laget på animalske ingredienser. Vi i Veggisnytt satte oss nylig ned med Tiril for å høre litt mer om hvordan hun bestemte seg for å bli veganer, hva som driver henne i dag - og hvordan man kan lage den aller beste veganske julematen!
Veggisnytt: Når bestemte du deg for å bli veganer?
Tiril: Jeg ble veganer mars 2019. Det hele startet med at jeg så på YouTube-videoer. Spesielt Tess Begg, som var en australsk veganer som la ut "what I eat in a day". Maten så så fargerik og fristende ut, så jeg begynte å lure på om man kunne spise fullverdig på et sånt kosthold.
Personlig har jeg aldri likt å drikke melk og ble kvalm av egg, og når jeg ble eldre så likte jeg også mindre og mindre kjøtt og fisk. Jeg så dokumentarer for å lære mer om klima, helsa og dyreindustrien. Jeg har alltid elsket dyr, så når jeg fant ut hvordan dyrehold var i Norge så så jeg ingen annen løsning enn å bli veganer. Så da ble jeg veganer for dyrene over natten 3.mars 2019 - og har aldri angret! Det er det beste valget jeg har tatt.
Veggisnytt: Når begynte du å dele oppskrifter og dokumentere det du spiser?
Tiril: Jeg begynte å dele litt på YouTube og Instagram i 2020. Jeg begynte å få litt følgere og fikk mersmak. Jeg har alltid elsket å lage mat og vært med på kjøkkenet. "Når melposen var på benken, så var Tiril der," er noe mamma pleide å si. Når jeg ble veganer så måtte jeg lære meg matlaging på nytt på et vis. Jeg syntes det var så spennende og elsket utfordringene med vegansk matlaging. Har også gått restaurant og matfag vg1 og kokk og servitør vg2, så jeg hadde både matkunnskaper og matglede både derfra og fra hjemmet. Har sjeldent fulgt oppskrifter hjemme og alltid laget mine egne, men aldri tenkt tanken på å dele oppskrifter før jeg ble veganer. Jeg så det var et marked for det og jo mer kunnskap og lærdom jeg fikk, så innså jeg at jeg hadde mye å lære andre.
Mamma og jeg har et felles favorittsitat: "Å glede andre er den største gleden". Dette er fordi vi begge har elsket å lage mat til de vi er glad i. Så jeg får stor glede av å dele min kunnskap og veganske oppskrifter, så det gjør det lettere for andre. Om det er fordi de har allergier, vil spise mindre kjøtt, er veganere, vegetarianere eller bare vil spise mer vegansk. Det er min form for aktivisme, å dele veganske oppskrifter gratis som kan gjør at flere spiser veganske måltider.