Gå til hovedinnhold

Tiril Holseter er damen bak matbloggen Veganske Fristelser: 'Det beste valget jeg har tatt' 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 23. desember

Vi blir stadig flere veganere her i Norge, oet blir stadig lettere å finne inspirasjon til plantebasert mat. Vi elsker å følge med på hva norske vegan-influencere driver med, og all den deilige maten de lager. Det er jammen ikke vanskelig å la seg friste!

En av disse er Tiril Holseter, damen bak den svært populære bloggen Veganske Fristelser og en av de dyktige bidragsyterne til Veggisnytts oppskriftsarkiv.

Tiril har være veganer i nesten seks år, og har på den tiden klart å vise tusenvis av nordmenn hvordan man skal 'veganisere' mange oppskrifter som tradisjonelt er laget på animalske ingredienser. Vi i Veggisnytt satte oss nylig ned med Tiril for å høre litt mer om hvordan hun bestemte seg for å bli veganer, hva som driver henne i dag - og hvordan man kan lage den aller beste veganske julematen!

Veggisnytt: Når bestemte du deg for å bli veganer?

Tiril: Jeg ble veganer mars 2019. Det hele startet med at jeg så på YouTube-videoer. Spesielt Tess Begg, som var en australsk veganer som la ut "what I eat in a day". Maten så så fargerik og fristende ut, så jeg begynte å lure på om man kunne spise fullverdig på et sånt kosthold.

Personlig har jeg aldri likt å drikke melk og ble kvalm av egg, og når jeg ble eldre så likte jeg også mindre og mindre kjøtt og fisk. Jeg så dokumentarer for å lære mer om klima, helsa og dyreindustrien. Jeg har alltid elsket dyr, så når jeg fant ut hvordan dyrehold var i Norge så så jeg ingen annen løsning enn å bli veganer. Så da ble jeg veganer for dyrene over natten 3.mars 2019 - og har aldri angret! Det er det beste valget jeg har tatt.

Veggisnytt: Når begynte du å dele oppskrifter og dokumentere det du spiser?

Tiril: Jeg begynte å dele litt på YouTube og Instagram i 2020. Jeg begynte å få litt følgere og fikk mersmak. Jeg har alltid elsket å lage mat og vært med på kjøkkenet. "Når melposen var på benken, så var Tiril der," er noe mamma pleide å si. Når jeg ble veganer så måtte jeg lære meg matlaging på nytt på et vis. Jeg syntes det var så spennende og elsket utfordringene med vegansk matlaging. Har også gått restaurant og matfag vg1 og kokk og servitør vg2, så jeg hadde både matkunnskaper og matglede både derfra og fra hjemmet. Har sjeldent fulgt oppskrifter hjemme og alltid laget mine egne, men aldri tenkt tanken på å dele oppskrifter før jeg ble veganer. Jeg så det var et marked for det og jo mer kunnskap og lærdom jeg fikk, så innså jeg at jeg hadde mye å lære andre.

Mamma og jeg har et felles favorittsitat: "Å glede andre er den største gleden". Dette er fordi vi begge har elsket å lage mat til de vi er glad i. Så jeg får stor glede av å dele min kunnskap og veganske oppskrifter, så det gjør det lettere for andre. Om det er fordi de har allergier, vil spise mindre kjøtt, er veganere, vegetarianere eller bare vil spise mer vegansk. Det er min form for aktivisme, å dele veganske oppskrifter gratis som kan gjør at flere spiser veganske måltider.

"Det er min form for aktivisme, å dele veganske oppskrifter gratis."

Veggisnytt: Hvordan kom du i gang med nettsiden sin, Veganske Fristelser:

Tiril: Jeg startet nettsiden i april 2021, for da innså jeg at jeg ville gjøre det mer seriøst. Det er jo spesielt å 'veganisere' tradisjonsmat som er min greie, men egentlig lager jeg oppskrifter til alle anledninger.

Jeg har stor trafikk på nettsiden under jula, så jeg er fornøyd med tallene der. Jeg får mange positive tilbakemeldinger fra alt fra bestemødre til unge, fra menn til kvinner i alle aldre over hele landet. Så mitt inntrykk er at det lages vegansk mat av mange ulike mennesker. Folk sier oppskriftene mine er enkle og de liker veldig godt jeg har videoer som viser hvordan jeg lager maten.

Veggisnytt: Hva betyr Veganske Fristelser for deg nå i dag?

Tiril: Jeg er kronisk syk og har både diagnosen ME og Fibroymalgi, så jeg bruker den lille energien min og overskuddet jeg har på Veganske Fristelser. Det gir meg mye glede og har hjulpet meg gjennom tunge tider. Jeg har så mange hyggelige følgere som jeg holder kontakt med, og det hjelper å ha en gjeng på internett, når man er mye hjemme og er lite sosial fysisk.

Jeg bor sammen med min 14,5 år gamle Jack Russell terrier som også spiser plantebasert. Hun er veldig sprek og full av energi. Alle blir sjokket når jeg sier hvor gammel hun er og veterinærene sier hun oppfører seg som en valp. Hennes favoritter er gulrot, agurk og vannmelon. Det fins masse vegansk hundemat og snacks, så hun har mye godt å kose seg med.

Veggisnytt: Hva slags vegansk mat liker du best å lage?

Tiril: Personlig elsker jeg tofu og tørket soya (textured vegetable protein ). Sistnevnte blir alt for lite snakket om og brukt, etter min mening. Det er så allsidig, billig, næringsrikt og enkelt å lage med. Og passer til det meste, om det skal erstatte kylling eller rødt kjøtt. Jeg personlig bruker minst mulig kjøtterstatninger fra butikken, for å spare penger og spise mest mulig næringsrikt og da er tofu og tørket soya ypperlig. Av tofu liker jeg best å lage veganske fiskepinner og nuggets. Ellers elsker jeg alt med kremet pasta. Mine favorittretter er pastasalat, taco og sushi. Så veldig varierende favoritter og jeg elsker variasjon. Spiser sjeldent det samme måltidet i løpet av en måned. I alle fall når jeg lager oppskrifter, da spiser jeg mange nye retter i løpet av en måned.

Veggisnytt: Hva er ditt beste tips til noen som nylig har blitt veganer eller som bare vil spise mer plantebasert mat?

Tiril: Ta små steg og ikke legge for mye press på deg selv. De fleste av oss er vant til å spise på samme måte gjennom hele livet, så det blir noe nytt og man må venne seg til det.

For meg var det veldig enkelt å bli veganer fordi jeg ikke likte animalske produkter, men som oftest er det ikke grunnen til at andre slutter å spise dem. Vi liker gjerne fortsatt teksturen og smaken, som lett kan gjøres med planter. For kjøtt uten krydder eller tilberedning smaker jo ingenting. Det finnes utallige tilberedningsmetoder, og det som gjøres med kjøtt kan også gjøres med grønnsaker. Noen mer avansert enn andre. Start med å prøve ut nye oppskrifter og veganisere dine allerede favorittretter. Som for eksempel taco, pizza og lasagne er utrolig enkelt å gjøre vegansk. Prøv ut erstatningsprodukter som vegansk rømme, ost, "kjøttdeig". Så heller legg til mer og mer vegansk.

Test ut ulike plantemelker, for vi har forskjellige smakspreferanser. Så en melk jeg liker, er ikke naturligvis den beste for deg. Hvis det er i matlaging eller baking, så vil selvfølgelig noen melk være bedre enn andre. Men i frokostblandingen eller i kakao, så er det fint å finne din favoritt. Test ut nye produkter og bygg deg oppover. Husk at veganske erstatninger er uansett mye sunnere enn animalske produkter.

Du tilfører livet mer grønnsaker, bedre helse, du er i mer kontakt med dine verdier, gjør noe godt for planeten og skader mindre dyr. Og det er ganske mye positivt og fint med det.

Veggisnytt: Har du noen andre tips som gjør det lettere å legge om til å være veganer?

Tiril: Husk å holde kontakt med likesinnede. Dra på veganske festivaler, på vegantreff, bli med i en frivillig organisasjon og følg veganere på Instagram. Vi er mange som er i samme båt.

Det beste valget jeg har tatt er å bli veganer, for det har gjort at jeg har møtt så mange fantastiske folk. Mine aller beste venner er veganere og de har jeg fått i senere tid. De er empatiske, omsorgsfulle, imøtekommende og hjelpsomme mennesker. Ingen spørsmål er dumme og de fleste veganere er villig til å hjelpe! Vi er et utrolig fint samfunn som passer på hverandre og heier på hverandre.

Les også