Gå til hovedinnhold

Billie Eilish og Paul McCartney serverer publikum plantebasert mat  

Julie Kvamme

Oppdatert 19. desember

To ikoniske, toneangivende artister fra hver sin generasjon. Billie Eilish og Paul McCartney har begge to valgt å dele sitt personlige engasjement for dyrs rettigheter, noe som kommer ekstra tydelig frem denne uken.

På hver sin side av kloden tilbyr nemlig begge artistene nemlig plantebasert mat til sine publikum – av hensyn til dyrene.

Kort om de to globale artistenes engasjement

  • Begge artistene bruker sin globale innflytelse til å fremme bærekraftig matkultur.
  • Billie Eilish serverer vegansk mat fra lokale restauranter på sine konserter i Los Angeles.
  • Paul McCartney tilbyr plantebaserte retter fra Linda McCartney Foods under sine konserter i O2-arenaen.
  • Begge artistene har langvarige engasjement for vegetarisk mat og dyrs rettigheter.

Billie Eilish løfter frem lokale veganske restauranter

Billie Eilish avslutter denne uken den nordamerikanske delen av Hit Me Hard and Soft-turnéen sin, med en rekke utsolgte konserter i LA.

De konsertgående kan glede seg til mat fra lokale restauranter, som Monty’s Good Burger, Vurger Guyz, Cinnaholic og Fresh Brothers.

Pommes frites, burger og drikke fra Monty's Good Burger. På bildet er det lagt over tekst som oversatt til norsk leser "lagd av planter med <span lang="en">Impossible</span>"
Foto: Monty's Good Burger

Monty’s Good Burger er én av Billie Eilish sine favorittrestauranter, og ble faktisk inkludert i en oversikt over hennes favorittspiseesteder i USA og Canada. Listen ble utarbeidet i samarbeid med Google for å oppfordre hennes fans til å utforske plantebaserte restauranter langs turnéruten hennes.

Den livslange vegetarianeren, og nå veganeren, har nemlig lenge brukt sin innflytelse til å fremme dyrs rettigheter og bærekraft der hun kan. I et intervju med Vogue fra i 2022 fortalte hun om dette.

– Jeg kommer ikke til å tvinge noen til å lytte til meg, eller fortelle dem hva de skal gjøre. Jeg bare forklarer hvorfor jeg gjør det, sa hun til motebladet.

– Jeg kommer ikke til å tvinge noen til å lytte til meg, eller fortelle dem hva de skal gjøre. Jeg bare forklarer hvorfor jeg gjør det.

Hun sparket likevel litt fra seg i intervjuet, og i kjent Billie Eilish-stil la hun til:

– Samtidig er du en dårlig person om du ikke gjør det, la hun til lattermildt i intervjuet med motebladet.

I neste år kommer Billie Eilish til Europa, hvor hun tar turen innom Unity Arena 26. April som eneste norske konsert på turnéen.

Paul McCartney serverer Linda McCartney Foods i O2-arenaen

Her i Europa avslutter Paul McCartney i disse dager Got Back-turnéen sin i O2-arenaen i London. Der er fire av seks matalternativer som tilbys vegetariske retter.

Utenfor arenaen vil matbilen Van on the Runinspirert av McCartneys album Band on the Rundele ut gratis smaksprøver av plantebaserte klassikere.

Paul McCartney har vært vegetarianer siden 70-tallet. Beslutningen tok han sammen med sin nå avdøde kone Linda McCartney i 1975. Ekteparet hadde da en gård og så flokken med lam som lekte ute.

– En vidunderlig tid for lammene, hvor de er fulle av energi, fortalte Paul McCartney i et intervju med National Geographic.

Samtidig spiste de tilfeldigvis lammekoteletter, og plutselig "koblet de det sammen". De bestemte seg da for at de ikke lenger skulle spise noe som hadde et ansikt.

Paul og Linda McCartney under en opptreden med bandet deres Wings i 1979. Foto: Jim Summaria (CC BY-SA 3.0)

I 1991 startet ekteparet det vegetariske selskapet Linda McCartney Foods, som fortsatt finnes den dag i dag.

Det er nettopp Linda McCartney-produkter som er blant utvalget under avslutningskonsertene til Paul McCartneys turné.

På den plantebaserte menyen i O2 kan man velge mellom fire retter: Linda McCartney’s Best Burger, Linda McCartney’s Korean chicken bites, Linda McCartney’s Vegan Sausage corndog og Linda McCartney’s Vegemince chilli nachos.

Hele McCartney-familien, inkludert døtrene Stella og Mary McCartney, er vegetarianere og veganere.

På spørsmål om hovedgrunnen til hvorfor de sluttet å spise kjøtt, sa Paul dette i 1999:

– Jeg tror den avgjørende faktor for oss var kjærligheten til dyrene – ganske enkelt dyp medfølelse med dyrene og deres lidelser.

– Jeg tror den avgjørende faktor for oss var kjærligheten til dyrene – ganske enkelt dyp medfølelse med dyrene og deres lidelser.

I 2009 startet McCartneyene Meat Free Mondays, som et initiativ for å få folk flest til å ofre én dag med kjøttspising. Her er særlig miljøhensyn trukket frem som et argument for å droppe biffen.

– Om du dropper kjøtt én dag, kan det redusere karbonavtrykket like mye som om du lar bilen stå en hel måned, skrev McCartney i The Sun i 2020.

Les mer