Gå til hovedinnhold

Barn flest mener at dyr har egenverdi og liker ikke tanken på å spise dem, viser ny studie 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 15. april

Ifølge en ny studie er barn mindre tilbøyelige enn voksne til å se på dyr som mat. Og dermed ser barn også på det som ‘mindre moralsk akseptabelt’ å spise kjøtt enn det voksne gjør.

Studien, som ble publisert i den akademiske journalen Social Psychological and Personality Science, hadde som mål å undersøke hvordan ulike aldergrupper ser på ulike dyr og dyreraser, inkludert hvilke meninger folk hadde om hvordan ulike dyr burde behandles.

For å utføre undersøkelsen, rekrutterte et team av britiske forskere 479 deltakere, inkludert barn (i aldersgruppen ni til 11 år), unge voksne (18 til 21) og voksne (29 til 59).

Barn ser ikke moralsk hierarki mellom mennesker og dyr

Det forskerne fant ut, var at barn var i mye mindre grad tilbøyelig til å se et moralsk hierarki mellom mennesker og ikke-menneskelige dyr. De yngste deltakerne i studien var i tillegg mindre tilbøyelig enn voksne til å kategorisere gårdsdyr som mat, og uttrykte at de mente at dyr som griser fortjener å bli behandlet bedre.

– Våre funn tyder på at trenger å snakke med barn om hvordan vi som mennesker behandler ikke-menneskelige dyr. Barn ser ut til å ha et nesten medfødt moralsk kompass som forteller dem at det er ikke greit å utføre vold og skade mot den naturlige verden, noe som også inkluderer dyr. Og dermed burde vi kanskje legge til rette for at de i større grad får lov til å uttrykke sin mening om dette tidlig i livet. forklarer Luke McGuire fra Universitetet i Exeter, som er en av studiens ledende forfattere, til nettstedet Plantbasednews.org.

Barn lærer fra voksne at noen dyr er ‘mat’

Det den britiske studien konkluderer med, et at mennesker er faktisk ikke født med den mentale innstillingen at man skal spise dyr (kjøtt). Dette er noe som læres over tid fra ulike sosiale settinger.

«Barn ser ut til å ha et nesten medfødt moralsk kompass som forteller dem at det er ikke greit å utføre vold og skade mot den naturlige verden, noe som også inkluderer dyr.»

Foreldre, foresatte, og eldre familiemedlemmer setter ofte standarden for hvilke dyr det regnes som akseptabelt å spise (som oftest dyr som ku, gris og kylling), og hvilke dyr man ikke kan spise (som for eksempel kjæledyr som hund eller katt).

– Det vi ser, er at det er nokså vanlig å ha etiske verdier som er motsatte hverandre, og som egentlig utgjør en moralsk dobbeltstandard. Det viser jo at selv om nesten alle påstår at de liker dyr og mange har kjæledyr og til og med er med på å donere penger til veldedige formål som har med dyr å gjøre, så er de også helt aksepterende ovenfor at millioner av dyr brutalt mishandles og drepes i kjøtt- og meieriindustrien hvert eneste år, står det i studien.

Å takle vårt forhold til dyr kan være med på å bekjempe klimakrisen

Det hersker i dag ingen tvil om at dyrelandbruk, med andre ord kjøtt- og meieriindustrien, med sine enorme utslipp årlig er med på å forverre klimakrisen. Og studier viser at å erstatte kjøtt og meieriprodukter med plantebaserte alternativer vil kunne ha enorme positive konsekvenser for både klima, biologisk mangfold og ikke minst for dyrene.

– Dagens matproduksjon og gjennomsnittskosthold er unektelig knyttet til klimaforandringer. Så å forsøke å gjøre noe for å begrense klimakrisen er nødt til å åpne for en diskusjon rundt vårt forhold til dyrene. Og det vi har sett her, er at disse samtalene bør begynne tidlig. For barn formes tidlig til å tenke på enkelt dyr som mat, skriver McGuire i studien.

 

Les også