Gå til hovedinnhold

Dropp skinke og reduser risikoen for diabetes  

Julie Kvamme

Oppdatert 02. oktober

En ny studie utført av forskere ved Universitetet i Cambridge har undersøkt sammenhengen mellom inntak av rødt kjøtt og diabetes. I studien har forskerne gjennomført en dataanalyse på over 1,97 millioner voksne individer fra 20 ulike land i Europa, Amerika og sørøst-Asia.

Studien om kjøttkonsumpsjon og diabetes type 2 er publisert i The Lancet Diabetes & Endocrinology Journal og er den største av sitt slag til dags dato.

— Studien er det mest omfattende bevisgrunnlaget for en sammenheng mellom prosessert kjøtt og uprosessert rødt kjøtt og høyere risiko for diabetes type 2, skriver Nita Forouhi, en av forfatterne av studien.

500 millioner mennesker i verden har i dag diabetes type 2. Og i følge studie vil en milliard mennesker ha sykdommen innen 2050.

Hva er diabetes type 2

  • Diabetes type 2 er en sykdom der blodsukkeret er for høyt, og oppstår når kroppen blir resistent mot insulin eller ikke produserer nok insulin.
  • I tillegg til de alvorlige konsekvensene sykdommen har for de rammede og helsevesenet, er type 2-diabetes også en betydelig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer, nyresykdom, kreft og demens.
  • Ifølge Verdens helseorganisasjon har både antall tilfeller og forekomsten av type 2-diabetes økt jevnt de siste tiårene.

Kilder: Helsenorge, Verdens helseorganisasjon

Femti gram prosessert rødt kjøtt økte risikoen med 15 prosent

Resultatene viste at personer som spiste 50 gram bearbeidet rødt kjøtt daglig, tilsvarende to skiver skinke, hadde en 15 prosent økt risiko for å utvikle type 2 diabetes innen 10 år.

For de som spiste 100 gram ubehandlet rødt kjøtt, var risikoen for å utvikle sykdommen 10 prosent.

Det store omfanget og datagrunnlaget gir godt statistisk grunnlag.

— Studien underbygger anbefalinger om å redusere inntak av bearbeidet kjøtt, og rent rødt kjøtt for å redusere forekomsten, sier Forouhi.

Spiser man kjøtt to dager i uken har man økt risiko for å utvikle diabetes type 2, sammenlignet med de som spiser mindre. Risikoen øker sammen med økt forbruk.

Flere studier underbygger risikoen med rødt kjøtt

Kvinne spiser vegetarisk salat.
Foto: Shutterstock

Dette er bare en av flere studier som konstaterer at inntak av rødt kjøtt øker risikoen for diabetes type 2.

I fjor konkluderte en studie om rødt kjøtt fra Harvard med det samme som studien fra Lancet:

Spiser man kjøtt to dager i uken har man økt risiko for å utvikle diabetes type 2, sammenlignet med de som spiser mindre. Risikoen øker sammen med økt forbruk.

Diabetes kan føre til andre helseutfordringer, som hjerte- og karsykdom, slag eller kronisk nyresykdom.

En av ti nordmenn har en form for nyresykdom.

Studien trekker også frem at reduksjon av rødt kjøtt er mer bærekraftig. Rødt kjøtt står for store mengder av verdens utslipp, både direkte gjennom metangass fra fordøyelsen men også indirekte gjennom fôrproduksjon, energi- og vannforbruk og gjødselhåndtering.

Les også