Bærekraftig og vegansk B12
Lederen av studien, Asaf Tzachor, påpeker at funnene viser at fotosyntetisk kontrollert spirulina kan produsere ønskelige nivåer av aktiv vitamin B12, og kan tilby et bærekraftig alternativ til B12 fra animalske kilder.
Om man erstatter hvert kilo storfekjøtt med et kilo av det nye spirulina-produktet – enten spist som den er, eller som kosttilskudd – kan man spare 99,48 kg CO2e og 15,4 kubikkmeter vann, ifølge studien.
Hvorfor er B12 viktig og hvor kommer det fra?
B12, også kalt kobalamin, er en bakterie som hjelper kroppen vår med å forme røde blodceller og DNA, og støtter nervefunksjon.
Får man ikke nok i seg av denne essensielle vitaminen, kan det føre til både store og små symptomer som tretthet, tung pust, nerveskader og pernisiøs anemi.
Kroppen vår produserer ikke B12, så dersom man ikke får det i seg gjennom kosten fører det til B12-mangel.
Eller, det er en sannhet med modifikasjoner. Vi produserer faktisk små mengder B12 i tykktarmen, som vi ikke kan gjøre noe med. Mennesker tar nemlig opp vitamin B12 i tynntarmen, som kommer før tykktarmen.
Derfor går det lille vi produserer bokstavelig talt rett i do.
Hvorfor må veganere ta B12?
Før i tiden kunne man få B12 fra jordrester på grønnsaker, ubehandlet drikkevann.
Fermenterte matvarer er også plantebaserte kilder til B12.
Likevel anbefales det at om man spiser plantebasert må få i seg B12 som kosttilskudd, da det meste av bioaktiv B12 finnes i animalske produkter.
Drøvtyggere danner B12 i et kammer de har i magen om de har tilstrekkelig tilgang på kobolt i maten de spiser.
Men også drøvtyggere kan få B12-mangel. Dette rammer som regel unge dyr. En årsak til dette er koboltmangel. I Norge er det vanlig å tilsette kobolt i tørt kraftfôr til drøvtyggere for å unngå B12-mangel.