I juli i år delte Storbritannias miljødepartement, Defra, sine målsetninger for et bærekraftig, sunt og fremtidsrettet matsystem, i et dokument kalt ‘Good Food Cycle’.
I målene står det blant annet at myndighetene vil hjelpe å få sunn, lokal mat på bordene til briter, samtidig som de skriver at mange av pådriverne for å nå målene ligger utenfor myndighetenes råderett og krever handling fra industrier, sivilsamfunnet og individer.
De 48 organisasjonene svarer derfor med 10 tiltak hvordan den britiske regjeringen kan fremme plantebasert mat, og bidra til at målene faktisk nås.
– Om regjeringen forplikter seg til et matsystem som fremmer god helse, støtter bøndene, reduserer klimautslipp og sørger for at naturen blomstrer, må de sørge for støtte for selskapene og produktene som gjør planterike kosthold enklere, forklarer Caroline Reid, bærekraftsdirektør i Oatly.
Målet er å gjøre britenes matkonsum i tråd med det siste og beste evidensgrunnlaget og bygge en matkultur og matsystem for fremtiden.
– Plantebaserte produkter bidrar ikke bare til reduserte utslipp, men også et mer fiberrikt kosthold, med næringstette matvarer som kommer med en rekke helsefordeler som avverging og behandling av visse sykdommer, sier Reid.
Organisasjonene peker på Danmarks nasjonale handlingsplan for plantebasert mat, som danskene ønsker å introdusere til flere EU-land.