Gå til hovedinnhold

Flere europeiske dagligvarekjedene vil selge minst 50 prosent plantebasert innen 2030 

Julie Kvamme

Oppdatert 28. april

Mange europeiske kjeder, som Lidl, Ahold Delhaize, Rewe Group og Albert Heijn har satt seg mål om netto nullutslipp. Det største virkemiddelet deres: Plantebasert mat.

Dette stemmer overens med funn gjort av Quantis på vegne miljøorganisasjonen Madre Brava, hvor den tyske dagligvaresektoren ble studert.1

Studien avdekket at den beste og rimeligste måten for å kutte utslipp i den tyske dagligvaresektoren, er å erstatte 30 prosent av deres animalske produkter med plantebaserte alternativer.

Planterikt matsystem gir størst resultater – for lavest kostnad

Med en ambisiøs, men realistisk omstilling fra kjøtt og meieriprodukter til mer planter, kan Tyskland spaker opptil 16 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2030, samtidig som de sparer 156 euro per tonn CO2e som reduseres – til sammen 2,5 milliarder årlig.

Det er det eneste klimatiltaket som faktisk sparer penger, siden plantebaserte alternativer er mindre ressurskrevende – de bruker mindre landareal, vann og energi, noe som gjør dem billigere å produsere, som til gjengjeld er billigere for både dagligvarebutikkene og forbrukere enn animalske produkter.

De største utslippene fra dagligvarekjeder er indirekte utslipp

93 prosent av europeiske dagligvarekjeder sine utslipp kommer fra salg av produktene de selger, gjennom “Scope 3”-utslipp, altså indirekte utslipp.

Det betyr at utslippene skjer i verdikjeden, lenge før varene ankommer butikken. De kommer fra landbruket, matavfall, transport, men også bruk av landareal, fôr og prosessering.

Produkter som inneholder animalske proteiner har de høyeste utslippene i denne kategorien. Kjøtt og meieriprodukter står for brorparten av utslippene – hele 51 prosent av alle “Scope 3”-utslippene for dagligvarekjeder kommer fra kjøtt.

Slik skal de nå 50 prosent plantebaserte proteiner innen 2030

Den belgisk-nederlandske kjeden Ahold Delhaize og tyske Lidl har forpliktet seg til at 50 prosent av deres proteinsalg skal være plantebaserte innen 2030.

Ahold Delhaize sporer sine plantebaserte salg nøye, og gjør detaljerte analyser på produktnivå, mens Lidl har stort fokus på prislikhet mellom animalsk og plantebasert.

Et gradvis skifte mot mer plantebaserte proteiner har blitt beskrevet som en viktig del av kjedenes planer om å nå netto nullutslipp innen 2050.

En studie fra 2023, også gjort av Madre Brava, fant ut at dersom kjedene Ahold Delhaize, Carrefour, Lidl og Tesco erstattet halvparten av deres kjøttsalg med planteproteiner innen 2030, vil det gi reduserte utslipp tilsvarende 22 millioner biler av veiene, landareal tilsvarende hele Portugal, og like mye vann som om man hadde fylt opp 228,000 olympiske svømmebasseng hvert eneste år. 2

Den beste og rimeligste måten for å kutte utslipp i den tyske dagligvaresektoren, er å erstatte 30 prosent av animalske produkter med plantebaserte alternativer.

Nederlandske Albert Heijn skal selge 60 prosent plantebasert

Montasje av veganske matvarer fra Ahold Delhaize.
Foto: Ahold Delhaize

Den nederlandske dagligvarekjeden Albert Heijn, som er en del av Ahold Delhaize, satte et lignende, enda mer ambisiøst mål i 2022:

De skal selge 60 prosent plantebasert innen 2030, og 50 prosent innen 2025 – noe de er på god vei til å oppnå.

I fjorårets bærekraftsrapport meldte Albert Heijn om at 44,1 prosent av deres proteinsalg var plantebasert i 2023. Dette har de fått til gjennom en målrettet strategi for å selge mer plantebasert. De har veganske oppskrifter i deres kundemagasiner og på nettsider, og har et verktøy som gjør at kunder kan bytte ut animalske ingredienser i en oppskrift med et plantebasert alternativ.

De har også en egen plantebasert merkevare, AH Terra, med mer enn 320 produkter, som vokser hvert eneste år.

Albert Heijn viser hvordan man kan målrettet “nudge” kunder til å kjøpe plantebasert med å lage tiltalende produkter og fremme dem i oppskrifter gjennom markedsføring.

Rewe Group leder an i Tyskland

Rewe er kåret til den mest veganvennlige dagligvarebutikken i Tyskland. De har 1900 veganske produkter i Tyskland, i tillegg til en helt plantebasert dagligvarebutikk i Berlin, Rewe voll pflanzlich.

Rewe Group er eier av den østerrikske butikkjeden Billa, som også har en vegansk dagligvare i Wien, Billa Pflanzilla.

Rewe trekker frem at de ønsker at landets myndigheter skal komme på banen, noe som også trekkes frem i rapporten fra Madre Brava: For å lykkes med et reelt skifte mot planterikt kosthold, må myndigheter, industri og forbrukere alle være på lag.

I Tyskland har den avtroppende helseministeren, Dr. Karl Lauterbach, uttalt seg positivt om plantebasert mat, og har oppfordret til å redusere landets kjøttkonsum med 80 prosent. Den nye, mer konservative påtroppende regjeringen har også lovet å støtte utvikling av alternative proteiner,

Landet har den høyeste andelen vegetarianere i Europa og huser 1,5 millioner veganere, mens 40 prosent identifiserer seg som fleksitarianere.3

Les også