Gå til hovedinnhold

Nanbrød

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Nanbrød, naan eller nân (som betyr brød på persisk) - er et fyldig og mykt brød som gjerne er tilsatt urter, hvitløk eller krydder for ekstra smak. I denne nanbrød-oppskriften, tilsetter du gjær, som gjør at den blir luftig og lett. Før steking smøres også stekepannen med løk for litt ekstra smak. Hvis du vil, kan du også steke disse nanbrødene i stekeovnen. Resultatet blir uansett luftig naan, perfekt til å absorbere smaker i curryer eller dyppe i andre indiske retter. Ønsker du å lage lignende brød og lefser uten heving? Prøv den enkle oppskriften på chapati eller paratha! Oppskriften på nanbrød er fra kokeboken Eating for Tomorrow - en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction. Dokumentaren utforsker hvordan den globale matindustrien påvirker miljøet og hvordan matvalgene våre kan bidra til å reversere klimaendringer og beskytte planeten.

1 porsjon gir 6 nanbrød.

Total tid: 2 t
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
En kurv med tre dråpeformede nanbrød.
Server luftige nanbrød ved siden av krydret indisk mat, supper eller gryteretter.

FREMGANGSMÅTE

  1. Bland ingredienser i bolle og sett til side
    Bland gjær og sukker med det lunkne vannet, og la det stå på et lunt sted i ca. 10 minutter til det begynner å skumme.

  2. Ta frem en stor bolle til tørre ingrediensene
    I en stor bolle blander du hvetemel, sammalt hvetemel, salt og hvit pepper. Lag en fordypning i midten og hell i oljen og gjærblandingen.

  3. Kna blandingen til en deigball
    Arbeid væsken gradvis inn i det tørre med hendene. Kna deigen lett i et par minutter til den blir en litt klissete deigball (tilsett mer mel eller vann om nødvendig). Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve på et lunt sted i 1-2 timer, til den har doblet seg i størrelse.

  4. Form nanbrødene
    Når deigen er ferdig hevet, kna den litt og riv av en bit på størrelse med en liten appelsin. Kjevle den ut på en melet overflate og strekk den til en stor dråpeform.

  5. Steking i panne
    Varm opp en stor stekepanne (eller tawa) med litt olje. Gni stekeflaten med en halv løk og skvett litt vann over, f.eks. med fingrene. Legg nanbrødet i pannen og stek i et par minutter til det begynner å boble, snu deretter og stek på den andre siden.

  6. Steking i ovn (alternativ metode)
    Alternativt, kan du steke nanbrødene i en forvarmet ovn istedenfor stekepanne. Stek brødene på 210 °C i noen minutter på hver side. Når de er ferdigstekte, kan du pensle dem med litt smeltet vegansk smør hvis ønskelig.