Gå til hovedinnhold

Veganske alternativer til egg skyter fart i USA som følge av eggmangel  

Julie Kvamme

Oppdatert 20. februar

USAs mangel på hønseegg i butikkene og skyhøye eggpriser har ført til økt etterspørsel etter plantebaserte eggerstatninger.

Utbrudd av høypatogen fugleinfluensa har ført til en dyretragedie, hvor flere millioner av høner har blitt avlivet. Dette har også ført til rekordhøye eggpriser.1

Som resultat av dette har veganske eggerstatninger funnet veien til nye kunder, og aktører på markedet ser en mulighet til å gjøre produktene sine mer mainstream hos en helt ny forbrukergruppe.

Femdobling i salget for Just EGG

Selskaper som Eat Just, kjent blant annet for sin plantebaserte eggerstatning JUST Egg laget av mungbønner, rapporterer om en femdobling av salget i januar, sammenlignet med året før. Det forteller daglig leder i selskapet, Josh Tetrick, til nettmagasinet Green Queen, og forteller om at dette er en skjebnesvanger sjanse for selskapet for å hevde seg over sin animalske konkurrent – hønseegget.

– Vi har nå en anledning til å bevise at vi kan lage en god omelett, og er en god eggerstatning. Vi er et pålitelig eggprodukt for våre kunder idag, og vi kan ikke la dette øyeblikket passere, uttalte Tetrick til Green Queen.

I tillegg har 56 prosent av kundene kommet tilbake for å kjøpe mer, en økning på tre prosentpoeng fra 2024. JUST Egg er tilgjengelig hos butikker som Walmart og Whole Foods, hvor det når faktisk er det eneste eggproduktet i hyllene.

Ifølge en rapport fra Market.us News, forventes det globale markedet for veganske eggerstatninger å nå omtrent 3,6 milliarder dollar innen 2033, med en årlig vekst på 10,4 prosent. Disse såkalte “eggkrisene” kan by på en mulighet for veganske alternativer å få fotfeste hos forbrukere som kanskje vanligvis ikke ville prøvd disse produktene.

I 2023 hadde selskapet en kampanje hvor hvor de annonserte at "planter ikke får influensa", da også i forbindelse med utbrudd at fugleinfluensa.2

Lurer du på hvorfor veganere ikke spiser egg?

Også ”eggkrise” i Norge

I Norge har vi også en såkalt “eggkrise”, som følge av en produksjonsfeil hos Felleskjøpet som førte til at høner har fått fôr med altfor høyt nivå av vitamin D.

Dette har resultert i at flere millioner egg er blitt tilbakekalt fra markedet, da høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig.

Du lurer kanskje på hvordan du kan erstatte egg?

Prøv disse eggerstatningene

Det finnes mange alternativer til egg man kan bruke, både til matlaging og baking. Disse alternativene gir deg fleksibilitet i matlagingen, uten at du behøver å bruke egg fra høner.

Alle disse alternativene er også naturlig fri for kolesterol og mettet fett:

  • Aquafaba - Laken fra kikerter (og andre bønner) er full av stivelse og fungerer som eggehviter når den piskes. Den kan du bruke til majones, marengs eller veganske makroner. Kan også brukes til cocktails i stedet for eggehviter; hva med en frekk liten Amaretto Sour?
  • Linfrø - Når linfrø blandes med vann, danner de en seig, geléaktig pasta som fungerer godt som bindemiddel i baking. En vanlig blanding er 1 spiseskje malte linfrø med 3 spiseskjeer vann, som erstatter ett egg i oppskrifter.
  • Most banan
    Fungerer godt til baking av søte kaker, pannekaker og muffins. Banan gir en naturlig sødme og en myk konsistens. OBS: er best i oppskrifter der banansmaken passer og ikke blir for fremtredende.
  • Eplemos
    Brukes ofte som bindemiddel i baking og gir en mild sødme til bakverk. Passer spesielt godt i kaker, muffins og brød, og er mer nøytral enn ovennevnte bananmos. Bruk 60 gram eplemos per egg i oppskriften.
  • Chiafrø
    Når chiafrø blandes med vann, danner de en geléaktig konsistens som kan erstatte egg i baking. Chiafrø gir også ekstra fiber og næring i bakverk. Bruk én spiseskje chiafrø med tre spiseskjeer vann for å erstatte ett egg.
  • Tofu
    Silketofu kan moses og brukes som erstatning for egg i både søte og salte retter. Den er perfekt til eggerøre, quiche, pai og sauser. Fast tofu fungerer godt i retter som omelett eller scrambles.
  • Kala namak
    Er det smaken av kokt egg du er ute etter? Da trenger du kala namak, også kjent som svart salt. Saltet har en særegen eggaktig smak på grunn av svovelforbindelsene. Strø litt over avokado, tofu-scramble eller veganske omeletter for en autentisk eggesmak.
  • Kikertmel
    Kikertmel brukes ofte i indiske retter som cheela, som er en slags veganske omeletter, eller pakora. Kikertmel er proteinrikt og har en mild smak. Perfekt til pannekaker, eggefrie quicher og jevning av supper og sauser. Smak til med næringsgjær og kala namak for en enda mer eggeaktig smak.
  • Orgran Easy Egg
    Et praktisk, ferdigblandet eggerstatningspulver tilgjengelig i flere norske dagligvarebutikker og helsekostforretninger. Finnes i to varianter - en for baking og matlaging, samt en som egner seg bedre til eggerøre og omeletter.
Ingress Text