Faktisk, er det slik at ifølge vitenskapen skal det befinne seg 100 milliarder av dem – og mange av disse er helt avgjørende for både vår umiddelbare og langsiktige helse. Det gjelder blant annet i alt fra å styre immunforsvaret til å sørge for god fordøyelse, forbedre humøret og mange andre helseutfordringer.
«Hvert voksent menneske bærer om lag to kilo mikrober med seg, i form av ørsmå livsformer som bakterier, sopp, virus og parasitter, hvorav hovedvekten befinner seg i tarmen, sier professor Alessio Fasano ved Harvard Medical School i sin bestselgende bok «Gut Feelings».
Når det gjelder hva som påvirker tarmhelsen vår, ja, så er ekspertene enige om at det er et komplekst bilde, men det heller ingen tvil om at det vi spiser har mye å si for mikrobiomet i tarmen. Og jo mer forskere lærer om tarmhelse, så blir det klart at plantebasert mat er spesielt gunstig for nettopp bakteriene som bor i tarmene våre. Og da aller helst skal man spise et bredt utvalg grønnsaker, frukt, belgvekster, korn, nøtter, krydder, urter og bær om man vil få i seg et bredt nok spektrum av næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som igjen vil påvirke tarmhelsen.1
Men hvorfor er det egentlig slik at plantebasert mat er så bra for tarmhelsen vår? Dette sier ekspertene: