Gå til hovedinnhold

Hva er egentlig 'plantepoeng' og hvorfor snakker alle om disse nå? 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 31. oktober

Alle har hørt om 'fem om dagen' når det gjelder frukt og grønt.

Men problemet med rådet om å spise fem om dagen er at bare et fåtall av oss klarer å komme i mål med fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag. Og nå har det seg faktisk slik at selv om du klarer å få i deg fem om dagen, så er dette faktisk ikke nok. Ikke om du ønsker å holde deg sunn og frisk og ha lavere risiko for en hel rekke ulike livsstilssykdommer, sier nyere forskning.

Da trenger man nemlig å spise så mye som 10 porsjoner frukt og grønt om dagen. Og det er ikke nok med det - det skal nemlig aller helst være variert utvalg av frukt og grønnsaker. Med andre ord - man skal helst ikke bare spise de samme 10 frukt og grønnsakene hver dag, for da får man ikke i seg et bredt nok spektrum av næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Og nettopp derfor har begrepet 'plantepoeng' - eller plant points, som det jo omtales som på engelsk - blitt en snakkis - men hva menes nå egentlig med plantepoeng?

Plantepoeng - hva er de og hvordan bruker man dem?

Plantepoeng er rett og slett en måte å holde oversikt over hvor mange ulike planter - frukt, grønnsaker, bær, nøtter, bønner, urter, kornprodukter og så videre - man får i seg i løpet av en periode. Med andre ord, å regne på plantepoeng er en måte å inspirere og motivere til å ha et mer variert inntak av plantebaserte råvarer, noe som igjen kan gi mange helsefordeler.

I 2018 viste en studie at å spise minst 30 ulike planter i uken var svært positivt for tarmhelsen vår1.

En annen studie viste også nylig at, å jo da, det å spise fem-om-dagen av frukt og grønt var med på å redusere risikoen for mange vanlige livstilssykdommer 'betraktelig.' Men om man dobler dette, og får i seg 10 porsjoner med frukt og grønnsaker om dagen, senket man risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, slag, kreft og for tidlig død med opp til 31 prosent.2.

Og nettopp dette er noe World Cancer Research Fund har uttalt at kan være med på å redusere risikoen man har for å utvikle kreft i mage og tarm. Det er viktig å understreke at når det er snakk om plantepoeng og plantebaserte råvarer så snakker man ikke bare om frukt og grønnsaker, men også om bær, nøtter, frø, krydder, kornprodukter, bønner, belgfrukter, spirer, urter og til og med både kaffe og te, da disse også er å regne som planter.

Ernæringsfysiolog Catherine Rabess skrev nylig en bok om plantepoeng, og i fjor begynte en av Storbritannias største helsekostkjeder, Holland & Barrett, å merke matvarer med plantepoeng. Plantepoengsystemet har også blitt omtalt både på BBC og i magasiner, som Cosmopolitan, i tillegg til at det har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier som TikTok og Instagram.

Målet er altså å i løpet av en uke få i seg 30 ulike planter av gruppene ovenfor. Svært behandlet mat laget av planter, som noen planteburgere eller plantebasert kjøttdeig, gir ikke poeng, og kan derfor ikke medregnes i de 30 porsjonene, men mat som er laget av soyabønner, som tempeh og tofu gir ett poeng.

Hvordan få i seg 30 ulike planter i uken

Det kan kanskje høres litt uoverkommelig ut å skulle få i seg 30 ulike planter i løpet av en uke, tenker du kanskje - spesielt siden mange slet med å klare fem om dagen, til og med. Men om du begynner å skrive ned hva du spiser - eller bare noterer det bak øret - så vil du snart innse at du kanskje spiser langt flere plantepoeng enn du tror allerede.

Hva med å blande litt chia- eller hampfrø inn i havregrøten når du koker den? Toppe grøten med banan og nøttesmør? Eller bringebær og blåbær? Til middag kan du servere kokte byggkorn i stedet for ris til karrigryten en dag, eller bytte ut poteter med søtpotet. Topp maten med en neve friske krydderurter som koriander eller persille. Bruk mange ulike krydder. Server alltid en salat ved siden av andre matretter. Bland inn litt frossen blomkål i smoothien - du kommer ikke til å smake noe, men smoothien vil bli ekstra tykk og deilig - og du har fått i deg en ekstra porsjon med grønnsaker den dagen.

Det viktigste er å ikke miste motet om du ikke greier 30 ulike planter i uken, uttaler Dr Anojan Arulananthan, som arbeider som helseansvarlig hos Holland & Barrett, til Cosmopolitan.

-Å få i seg fem-om-dagen av frukt og grønt er fortsatt et bærekraftig mål å ha om man vil leve sunt. Dette er en anbefaling som eksisterer i mange land rundt om i verden i dag, og av god grunn.

Han legger til:

- Ideen med å bruke plantepoeng er ikke ment til å være satt i stein, men heller en generell guide som kan hjelpe oss til å spise mer variert og dermed få i oss flere ulike vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Ved å variere typen planter man spiser ulike ingredienser hver dag vil man gi tarmbakteriene sine et bredere utvalg mat å fordøye. Alt er bedre enn ingenting, alle ekstra porsjoner av planter og plantebasert mat du får i deg vil ha en positiv effekt på kropp og helse.

Les også