Gå til hovedinnhold

Wales vedtar forbud mot greyhoundracing  

Julie Kvamme

Oppdatert 01. april

Wales har besluttet at de går inn for å forby såkalt greyhound-racing. En konkret dato er ennå ikke satt, men forbudet vil tre i kraft «så snart det er praktisk mulig». Det er likevel ikke umulig at det skjer før valget i Wales, som er i mai 2026, ifølge regjeringen.

Det var viseførstesminister i Wales, Huw Irranca-Davies, som kunngjorde beslutningen om å gå inn for forbud mot sporten.

– Nå er tiden inne for å forby greyhound-racing i Wales, sa han i den walisiske nasjonalforsamlingen, ifølge BBC Wales.

Over 35 000 mennesker signerte et opprop om forbud, og støtten fra flere partier har vært tydelig. Vedtaket viser at den walisiske regjeringen har lyttet til både folket og fagmiljøene.

Nå gjenstår arbeidet med å utforme selve gjennomføringen, men beslutningen kan få ringvirkninger i de andre britiske landene.

Setter press på de andre britiske landene

Wales har i dag bare én greyhoundbane: Valley Stadium i Ystrad Mynach. Likevel kan dette vedtaket få stor betydning, da det setter press på resten av Storbritannia.

– Dette er en god dag for tusenvis av dyr i Wales, uttalte Labour-politiker Carolyn Thomas.

Jane Dodds, leder for de walisiske liberaldemokratene og selv eier av en reddet greyhound, kalte dagen «absolutt fantastisk», i en uttalelse til BBC Wales.

– Vi har sett traumene og skadene disse hundene opplever. Lidelsen har vært unødvendig, sa Dodds i den walisiske forsamlingen, Senedd.

«Greyhound-racing er iboende farlig for hundene som deltar.»

– En farlig sport for hundene

Greyhound-racing har i mange år vært kritisert for å være skadelig for hundene som deltar. Flere dyrevernsorganisasjoner har ropt varsko, og nå jubler de for avgjørelsen.

– Greyhound-racing er iboende farlig for hundene som deltar. Når de løper i høy fart rundt ovale baner, fører det ofte til alvorlige skader, skriver organisasjonen Dogs Trust som har presset på for å få på plass et forbud. De forklarer at noen ganger er skadene så alvorlige at hundene må avlives. 1

Hva skjer videre?

Regjeringen har varslet at en egen implementeringsgruppe skal se på hvordan forbudet skal gjennomføres, og lære av andre land som har gått samme vei, som for eksempel New Zealand, som besluttet i 2024 å avvikle greyhoundracing fra 2026.

Det blir også vurdert hvordan man best ivaretar hundenes velferd i overgangsperioden, og hva som skjer med dem som i dag jobber i bransjen. Men kompensasjon til bransjeaktører er ikke aktuelt, ifølge Irranca-Davies.

Noen politikere advarer også om at et forbud kan føre til ulovlig greyhound-racing i det skjulte.

– Det vil være viktig med god håndheving når banen stenger, sa Andrew RT Davies fra de konservative.

Hva med hundeløp i Norge?

I Norge har vi ikke slike veddeløp med hunder på bane, men det finnes andre hundeløp, langdistansehundeløpene Finnmarksløpet og Femundsløpet i Norge. Mange nordmenn deltar også i Idatarod i Alaska. I fjor døde tre hunder under Idatarod, og fem i tiden etter.

I en rapport fra Vitenskapskomiteen i 2017 ble det slått fast at hunder som deltar i langdistanseløp «kan få mange helseproblemer, og at mangel på hvile kan resultere i utmattelse eller død.

NOAH arbeider mot hundeløp, og sendte blant annet høringssvar til den nye dyrevelferdsmeldingen om å forby hundeløp i 2023. 2

NOAH har en underskriftskampanje for å stoppe mishandling og drap av spanske galgo-hunder, som avles til en type veddeløp hvor de jager både ekte og mekaniske harer. Praksisen fører årlig til at titusenvis av disse hundene lider – i tillegg til harene som blir jaget. Underskriftene vil bli overlevert til spanske myndigheter i slutten av denne uken, i håp om å få slutt på denne tradisjonen. 

Les også

Hvordan har hundene det i greyhoundracing?

  • Ifølge Greyhound Board of Great Britain, som regulerer industrien i Storbritannia, døde 109 hunder ved veddeløpsbanene, og 4238 skader ble dokumentert over landets 20 lisensierte løpsbaner. 3
  • 427 greyhounds døde borte fra banen, hvor mange av dem ble avlivet for enten medisinske årsaker eller “humane” grunnlag. 55 ble avlivet enten fordi de ble anslått å ikke være egnet til adopsjon, etter å ikke lenger være nyttig i industrien.
  • League Against Cruel Sports og GREY2K USA Worldwide har belyst mishandlingen disse hundene går gjennom i en rapport: 95 prosent av hundene tilbringer mesteparten av tiden sin i tomme kenneler, er utsatt for dårlig behandling, doping og blir forlatt. 4
  • Det er og høy risiko for overavl i industrien, og mange av valpene ender aldri opp på banene, eller “blir borte” før registrering – rundt ti ganger flere hunder blir avlet enn det er behov for til sporten. 5