Dyrevenner, politikere, kokebokforfattere, influencere, en filmskaper og en stykk vassekte vegansk bonde var alle på plass da Veggisnytt - Norges helt nye veganske nettmagasin - ble lansert i Oslo forrige uke.
På programmet stod ikke bare en sniktitt på alt hva Veggisnytt, som landets første helt egne veggis-magasin, er og skal være, men også panelsamtaler med mange spennende personer fra veggisverdenen, en snakk med fremtidsrettede politikere og ikke minst det beste av plantebasert mat hovedstaden har å by på.
I kule lokaler på MESH på Youngstorget i Oslo hadde NOAH forrige uke invitert 100 gjester for å feire lanseringen av Veggisnytt - et nytt, norsk nettmagasin som fokuserer utelukkende på positive nyheter og tips for dyrevennlig og plantebasert utvikling.
På gjestelisten stod blant annet filmskaper Margreth Olin, professor og endringsforsker Karen O´Brian, matinfluenser og kokebokforfatter Mari Hult, medieprofil og vegetargründer Heidi Røneid, samt politikerne Ingvild Wetrhus Thorsvik (V), Andreas Sjalg Unneland (SV), Arne Haabeth (MDG).
Filmskaper Margreth Olin fortalte i samtale med NOAH's Siri Martinsen den rørende historien om opplevelsen hun hadde hatt som tenåring som fikk henne til å bli veganer for dyrene.
I panelsamtalen 'Plantebasert mat/Fremtidens mat' fikk gjester høre fra Heidi Røneid, som er damen bak den årlige Vegetarfestivalen, Julie Kvamme, som driver de de veganske fastfood restaurantene Dirty Vegan i Oslo og Bergen, Mari Hult, plantebasert kokebokforfatter og kursholder, samt Parsa Massahi , som er vegansk bonde i Lofoten og driver Polarhagen på Leknes.
Professor og endringsforsker Karen O'Brian holdt et foredrag om behovet for en adferdsendring mot en plantebasert verden, og vi fikk også høre fra Tanja Kalchenko, lege og rådgiver om helse, Hege Jensen, som er gullvinner i kettlebell sport og med på Vegan Strong Plantbuilt Team, og Kaisa Hautala-Sogge agroøkolog og rådgiver om plantebasert kosthold for barn.
Siri Martinsen, leder i NOAH, har følgende å si om lanseringen av Veggisnytt:
- Det desidert viktigste forbrukere kan gjøre for klima, natur og dyr er å velge plantebasert. Vi fikk idéen til Veggisnytt fordi det er behov for å løfte frem de positive nyhetene for dyr, miljø og plantebasert utvikling. Det kommer stadig viktige fremskritt innenfor vegetarisk matproduksjon, plantebasert landbruk og dyrevennlig livsstil. Men ikke alt når overskriftene i norske aviser. Veggisnytt skal både løfte frem utviklingen i Norge, og fange opp inspirerende nyheter fra hele verden, og sørge for at de gir ringvirkninger også her i landet.
Kveldens gjester fikk også høre fra politikere Ingvild Wetrhus Thorsvik fra Venstre, Andreas Sjalg Unneland fra SV og Miljøpartiet de Grønne (MDG)s Arne Haabeth om hva de tenker norsk plantebasert politikk bør være, og hva politikere kan gjøre i dag for å fremme gode initiativer for å oppnå dette.
Et hav av veganske fristelser
Det sier seg nesten selv at når man skal lansere et vegansk nettmagasin, ja, så må maten reflektere dette. Og det gjorde den i aller høyeste grad denne kvelden. Gjester som var inviterte til Veggisnytt sin lanseringsfest spiste seg gode og mette på det noe av beste Oslo har å by på av plantebasert mat fra Nordvegan, Cultivate Food, Jamals Falafel, Funky Fresh Foods, Bakerina, Dirty Vegan og Mari Hult.