Hvorfor er ikke all vin vegansk?
Er det ikke bare druer og gjæring?
Ja, noen viner er kun druer som er gjæret, men vin kan være tilsatt én eller flere av 60 tillatte tilsetningsstoffer. Noen viner inneholder animalske produkter som stabilisatorer, mens noen er filtrert med fiskemel, melk, gelatin eller eggehvite.
Det man kan gjøre for at vin skal bli veganek, er å enten bruke leire for å filtrere vinen, eller droppe filtreringen i det hele tatt. Det har blitt særlig populært de siste årene, såkalt naturvin.
Merking av vegansk vin
Du kan være sikker på at vin som er markert vegansk på Vinmonopolet faktisk er det, men viner uten markering kan også være vegansk.
Å merke vin som vegansk er ikke påbudt, så produsentene må gjøre det på eget initiativ. Det betyr at det ikke er en standarisert ordning, og noen produsenter (som Corvezzo som er nevnt under), lager bare vegansk vin, men er ikke markert på Vinmonopolet.