Debatten om ultra prosessert mat har gått høyt det siste året. Nå kommer gode nyheter for de som bytter ut kjøttburgeren med veggsiburger.
En stor studie viser at ultraprosesserte vegetarprodukter, som plantebaserte kjøtterstatninger, ikke gir noen økt risiko for kreft og hjerte- og karsykdommer. Dette i motsetning til prosesserte kjøttvarer, som man skal spise minst mulig av.
Ultraprosessert kjøtt ga sykdom
Studien ble foretatt av en rekke forskere fra the International Agency for Research on Cancer (IARC), i samarbeid med University of Vienna. Den inkluderte 266 666 deltakere fra syv europeiske land. Personene hadde ikke kreft, hjerte- og karsykdommer, eller type 2 diabetes ved rekruttering.
Etter å ha fulgt deltakerne i over 11 år hadde 4461 deltakere utviklet flere kroniske sykdommer, inkludert kreft og hjerte- og karsykdommer. Studien viste at de to matvaregruppene som utgjorde den største faren ved ultraprosessert mat var animalske produkter og sukkerholdige drikker. De som spiste mest at dette hadde en høyere risiko for å utvikle kreft og hjerte- og karsykdommer.