Gå til hovedinnhold

Stor studie: Ikke helserisiko ved ultraprosseserte vegetarprodukter  

Selma Otterlei

Oppdatert 30. mai

Debatten om ultra prosessert mat har gått høyt det siste året. Nå kommer gode nyheter for de som bytter ut kjøttburgeren med veggsiburger.

En stor studie viser at ultraprosesserte vegetarprodukter, som plantebaserte kjøtterstatninger, ikke gir noen økt risiko for kreft og hjerte- og karsykdommer. Dette i motsetning til prosesserte kjøttvarer, som man skal spise minst mulig av.

Ultraprosessert kjøtt ga sykdom

Studien ble foretatt av en rekke forskere fra the International Agency for Research on Cancer (IARC), i samarbeid med University of Vienna. Den inkluderte 266 666 deltakere fra syv europeiske land. Personene hadde ikke kreft, hjerte- og karsykdommer, eller type 2 diabetes ved rekruttering.

Etter å ha fulgt deltakerne i over 11 år hadde 4461 deltakere utviklet flere kroniske sykdommer, inkludert kreft og hjerte- og karsykdommer. Studien viste at de to matvaregruppene som utgjorde den største faren ved ultraprosessert mat var animalske produkter og sukkerholdige drikker. De som spiste mest at dette hadde en høyere risiko for å utvikle kreft og hjerte- og karsykdommer.

Tvert imot er det en klar fordel å bytte ut de prosesserte kjøttproduktene med vegetariske alternativer for helsen sin skyld.

Derimot viste ikke studien noen sammenheng med risiko for disse sykdommene og inntak av plantebaserte ultra-prosesserte matvarer som brød og kornprodukter, eller plantebaserte kjøtterstatninger som f.eks vegetarburgere.

Vegetarburgere – en bedre løsning

Selv om det beste er å inkludere mye belgvekster, ferske grønnsaker og frukt i kostholdet, viser denne studien at man ikke trenger frykte å ty til ferdige alternativer. Tvert imot er det en klar fordel å bytte ut de prosesserte kjøttproduktene med vegetariske alternativer for helsen sin skyld.

Så neste gang du trenger en rask og enkel løsning i en travel hverdag; velg vegetarproduktene og la det bli en vane! Et plantebasert kosthold er helsefremmende, og bra for både dyrene og miljøet – selv med noen ultraprosesserte vegetarprodukter.

Les hele studien om ultraprosessert mat i the Lancet.

Les også