De funksjonelle mage-tarmsykdommene kjennetegnes ofte av smerter, luftplager og oppblåsthet, kvalme og avføringsforstyrrelser, og plagene er utbredte. Det anslås faktisk at så mange som 10-15 prosent av nordmenn lider av IBS, noe som tilsvarer 500 000 til 800 000 mennesker. Og tilstanden er økende, spesielt blant unge mennesker, en trend man også ser i andre vestlige land.
Faktisk er mage- og tarmproblemer så vanlige nå at man kan snakke om et folkehelseproblem, mener leger og ernæringseksperter, som også peker på at IBS er vanligere hos kvinner, eller at man i alle fall ser en større andel kvinner som tar kontakt for medisinske utredning eller behandling for dette. Men fortsatt vet man ikke helt verken hva som forårsaker IBS, eller hvordan man kan verken forhindre eller behandle problemet.
Men nå har en stor, ny studie sett på sammenhengen mellom IBS og kosthold, og forskere fra Harvard, MIT, King’s College London, og Oxford har fulgt nesten 600.000 deltakere i mer enn 10 år for å se hvordan kosthold påvirker risikoen for å utvikle Crohn’s og ulcerøs kolitt.
Plantebasert kosthold reduserer risikoen for IBS
Det forskerne fant etter å ha fulgt 570.000 studiedeltakere i en årrekke, var at det å spise et hovedsakelig eller totalt plantebasert kosthold hadde en svært positive effekt på tarmhelsen.1.
Faktisk viste det seg av de som spise et kosthold rikt på frukt, grønnsaker, belgvekster, nøtter, frø og bær – og lite eller ingen animalske matvarer – ikke bare hadde lavere risiko for å utvikle både Crohn’s og ulcerøs kolitt, men der hvor noen allerede hadde fått disse diagnosene, kunne et plantebasert kosthold både lindre symptomer og minske risikoen for å trenge medisiner eller sykehusbehandling.
Dette fant forskerne:
Deltakere som spiste et sunt, plantebasert kosthold hadde:
- 23 prosent lavere risiko for å utvikle Crohn’s
- 17 prosent lavere risiko for å utvikle ulcerøs kolitt
Og blant deltakerne som allerede hadde diagnosen IBS, så hadde de med et sunt plantebasert kosthold:
- 25 prosent lavere risiko for å trenge sykehusinnleggelse
- 21 prosent lavere risiko for å trenge behandling i form av steroider
- Lavere risiko for å trenge kirurgisk behandling i forbindelse med sine mage- og tarmplager
I en pressemelding uttalte forskerne:
«Å oppfordre til et sunt, plantebasert kosthold viser seg å være en svært effektiv strategi for å senke risikoen for å utvikle IBS og redusere sykdomsbyrden og symptomer blant pasienter som allerede har diagnosen.»
Dr Alan Desmond, en irsk overlege i gastroenterologi som ofte deler tips og råd om fordelene med å spise et plantebasert kosthold, delte nylig informasjon om den nye studien på sosiale medier, og sier at det forskerne her har funnet ut av er et stort fremskritt for hvordan vi kan forhindre og forbedre mage- og tarmlidelser.
Overlegen, som er ansatt ved et NHS-drevet sykehus i Devon i Storbritannia og til daglig behandler pasienter med mange ulike mage- og tarmlidelser, påpeker også at dersom man lever med IBS og har en aktiv sykdom, så er det viktig at man konsulterer med fastlegen sin før man gjør store endringer i kostholdet, hovedsakelig fordi dette er noe man burde gjøre i samsvar med legen eller lege-teamet sitt.