Gå til hovedinnhold

Stor europeisk studie tyder på reduserert risiko for multimorbiditet ved plantebasert kost  

Julie Kvamme

Oppdatert 25. august

Studien, som ble publisert i medisintidsskriftet The Lancet, har sett på 400 000 forskjellige individer og hvordan kostholdet påvirker muligheten for å få – eller ikke få – flere ikke-smittsome, kroniske sykdommer når man spiser plantebasert. 1

Forskere fra Universitetet i Wien undersøkte kostholdsvanene og sykdomsutviklingen blant deltakerne, og analyser viser en redusert risiko for multimorbiditet – eller “multisyke” – og viser en sammenheng mellom plantebasert kosthold og redusert risiko for multisyke. Dette gjaldt både for voksne under og over 60 år.

– Vår studie viser at et sunt, plantbasert kosthold ikke bare bidrar til individuelle, kroniske lidelser, men kan redusere risikoen for å utvikle flere kroniske sykdommer samtidig, i både middelaldrende og eldre mennesker, forteller Reynalda Córdova, en av forskerne som ledet prosjektet.

Kort fortalt

  • Studien har sett på data fra seks europeiske land, mellom 35-70 år. Personer med kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2 ble ekskludert fra studien.
  • Å spise et sunt, plantebasert kosthold reduserte risikoen for multisyke med 37 prosent.
  • Multisyke er når man har to eller flere kroniske sykdommer, og er mest vanlig blant eldre.
  • I 2023 var global forekomst av multisyke 37 prosent for alle aldersgrupper, og mer enn 50 prosent for voksne som var 60 år eller eldre.
  • Studien fremhever at multisyke kan forebygges ved bedre kostholdsvaner.

Plantebasert gir mindre risiko for kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer

Dataen som ble brukt i studien kom fra seks europeiske land (Italia, Spania, Storbritannia, Tyskland, Nederland og Danmark.

Deltagerne som spiste i hovedsak plantebasert hadde en 32 prosent lavere risiko for multisyke enn de som spiste mer animalske produkter. Multimorbiditet er et voksende problem verden rundt, og er ofte knyttet til dårlig kosthold.

Studien påpeker at helsefordeler ved plantebasert kosthold er veldokumentert for sykdommer som visse krefttyper, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.

Å spise et sunt, plantebasert kosthold er forbundet med lavere kroppsvekt, mindre betennelse i kroppen og bedre insulinsensitivitet. I tillegg har mange næringsstoffer i plantebasert mat positive helseeffekter, for eksempel kostfiber, som bidrar til bedre tarmhelse.

Disse funnene støtter opp om norske kostholdsråd, som fremhever å spise mest mulig fra planterike, redusere rødt og bearbeidet kjøtt.

Les også