Gå til hovedinnhold

Plantebaserte proteiner kan gi bedre kognitiv aldring enn kjøtt  

Julie Kvamme

Oppdatert 10. oktober

Eldre som spiser får mer proteiner fra planter i stedet for animalske proteiner kan muligens vedlikeholde sine kognitive evner lenger, viser ny forskning. Funnene tyder på at å skifte til plantebaserte proteiner kan være bedre for både kroppen og hjernehelse.

Protein er viktig for å forhindre muskelsvinn hos eldre, men ønsker du å beholde de små grå, kan det være verdt å velge bønner og linser over kjøtt: Det er nemlig ikke nødvendigvis det samme hvilke proteiner vi spiser.

En ny nederlandsk studie tyder nemlig på at et høyere proteininntak hos eldre kan kobles til tidligere kognitiv nedgang – mens et høyt inntak av planteproteiner var nøytralt og ikke gav samme utslag på raskere kognitiv aldring. Derfor mener forskerne at det kan være noe ved animalske proteiner som er knyttet til raskere kognitiv nedgang.

Kort fortalt

  • Høyere proteininntak er assosiert med raskere kognitiv nedgang, forutsatt at det er animalske proteiner.
  • Samtidig ser det ut til at plantebaserte proteiner var nøytrale, og viser ingen assosiasjon til raskere aldring, som tyder på at det ikke er proteinet i seg selv som fører til raskere aldring, men hvor proteinet kommer fra.
  • Forskerne påpeker at animalske proteiner gjerne inneholder mettet fett, hemejern, kolesterol og mindre fiber, som kan føre til vaskulære og metabolske effekter som påvirker hjernehelsen.
  • Plantebaserte proteiner på en annen side kommer pakket med fordelaktige næringsstoffer med fiber og antioksidanter.

Studien brukte data fra Longitudinal Aging Study Amsterdam, LASA, en kohortstudie på aldring i Nederland, med tre kohorter: En i 1992/1993, en i 2002/2003 og en i 2012/2013.

Studien har brukt den siste kohorten, fra 2012/2013, som var på til stammen rundt 1300 individer i alderen 55–65 år.

Datagrunnlaget i studien ble samlet gjennom fysiske intervjuer hjemme hos deltagerne, hvor det ble gjennomført et generelt intervju og et medisinsk intervju, samt utfylling av spørreskjema. Forskerne samlet inn data for både fysiske, kognitive, emosjonelle og sosiale aspekter ved aldring. Forskerne har korrigert for kostholdskvalitet og energiinntak.

Forskerne påpeker at tidligere studier har vist varierende assosiasjoner, og at korttidsstudier hos eldre voksne typisk ikke viser kognitive fordeler (muligens fordi oppfølgingstiden er for kort.)

Det viktig å påpeke at studien er observasjonell, og viser kun en assosiasjon, ikke konkret bevis. Samtidig finnes det et voksende evidensgrunnlag for at plantebasert mat gir sunnere aldring.

Studien gir et godt grunnlag til å forske videre på temaet, og dersom studiens resultater kan gjenskapes i andre kohorter, kan det bety at vi behøver en endring i hvordan vi ser på og vurderer proteiner og kognitiv aldring.

Les også