Forskere i USA har gjennom en periode på åtte år sett på kostholdet til nesten 80.000 medlemmer av trossamfunnet Syvendedags Adventistkirken fordelt mellom USA og Canada. Ingen av deltakerne hadde en kreftdiagnose ved starten av studien. Syvendedags-adventistene er verden over kjent for å praktisere en sunn livsstil med stor vekt på frukt og grønt, avhold fra alkohol, tobakk og koffein, samt å følge gammeltestamentlige kostholdsråd.
For å utføre studien delte forskerne deltakerne inn i to grupper, de som spiste et tradisjonelt kosthold med kjøtt, fisk og grønt, og de som definerte seg selv om vegetarianere, og dermed hadde et kosthold som ikke inneholdt noe kjøtt. Videre ble gruppen som var vegetarianere delt inn i tre undergrupper av forskerne, ut fra hvordan det vegetariske kostholdet deres så ut.
Den første gruppen var veganske, og spiste ikke noen animalske produkter i det hele tatt. Den andre gruppen av deltakerne var lakto-ovo-vegetarianere, noe som vil si at de spiste ikke kjøtt eller fisk, men hadde fortsatt meieriprodukter og egg som en del av kostholdet. Og den siste gruppen i studien spiste et pesco-vegetariansk kosthold, noe som vil si at de spiste det samme som gruppe nummer to, men i tillegg spiste litt fisk også.
Vegansk kosthold gir størst beskyttelse mot kreft
Når forskerne sammenlignet disse tre gruppene som spiste et vegetarisk kosthold med gruppen deltakere som spiste kjøtt minst to ganger i uken, viste det seg at vegetarianerne hadde ca. 12 prosent lavere risiko for å utvikle alle typer kreft, og hele 18 prosent lavere risiko for å utvikle flere kreftformer som hudkreft, eggstokkreft, mage- og tarmkreft, lymfekreft og kreft i både skjoldbruskkjertelen og bukspyttkjertelen.1
Når det gjaldt spesielt tre kreftformer så man en enda større reduksjon i risiko hos deltakerne som ikke spiste noe kjøtt. Det viste seg at et vegetarisk kosthold var forbundet med 21 prosent lavere risiko for kreft i tykk- og endetarmen, 45 prosent lavere risiko for å utvikle magekreft og 21 prosent lavere risiko for å utvikle noen former for lymfekreft.
Av de tre undergruppene av de som spiste et vegetarisk kosthold var det de som spiste helt vegansk som hadde aller lavest risiko for å utvikle kreft, og forskerne konkluderte med at denne gruppen hadde hele 43 prosent lavere risiko for å utvikle brystkreft, og 31 prosent lavere risiko for å utvikle kreft i prostata.