Gå til hovedinnhold

Plantebaserte kosthold reduserer risiko for å utvikle flere krefttyper med over 25% ifølge ny studie 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 13. august

En studie av 80.000 amerikanere viste tydelig at de som følger et plantebasert kosthold og ikke spiser noe kjøtt hadde en langt lavere risiko for å utvikle flere ulike former for kreft.

Forskere i USA har gjennom en periode på åtte år sett på kostholdet til nesten 80.000 medlemmer av trossamfunnet Syvendedags Adventistkirken fordelt mellom USA og Canada. Ingen av deltakerne hadde en kreftdiagnose ved starten av studien. Syvendedags-adventistene er verden over kjent for å praktisere en sunn livsstil med stor vekt på frukt og grønt, avhold fra alkohol, tobakk og koffein, samt å følge gammeltestamentlige kostholdsråd.

For å utføre studien delte forskerne deltakerne inn i to grupper, de som spiste et tradisjonelt kosthold med kjøtt, fisk og grønt, og de som definerte seg selv om vegetarianere, og dermed hadde et kosthold som ikke inneholdt noe kjøtt. Videre ble gruppen som var vegetarianere delt inn i tre undergrupper av forskerne, ut fra hvordan det vegetariske kostholdet deres så ut.

Den første gruppen var veganske, og spiste ikke noen animalske produkter i det hele tatt. Den andre gruppen av deltakerne var lakto-ovo-vegetarianere, noe som vil si at de spiste ikke kjøtt eller fisk, men hadde fortsatt meieriprodukter og egg som en del av kostholdet. Og den siste gruppen i studien spiste et pesco-vegetariansk kosthold, noe som vil si at de spiste det samme som gruppe nummer to, men i tillegg spiste litt fisk også.

Vegansk kosthold gir størst beskyttelse mot kreft

Når forskerne sammenlignet disse tre gruppene som spiste et vegetarisk kosthold med gruppen deltakere som spiste kjøtt minst to ganger i uken, viste det seg at vegetarianerne hadde ca. 12 prosent lavere risiko for å utvikle alle typer kreft, og hele 18 prosent lavere risiko for å utvikle flere kreftformer som hudkreft, eggstokkreft, mage- og tarmkreft, lymfekreft og kreft i både skjoldbruskkjertelen og bukspyttkjertelen.1

Når det gjaldt spesielt tre kreftformer så man en enda større reduksjon i risiko hos deltakerne som ikke spiste noe kjøtt. Det viste seg at et vegetarisk kosthold var forbundet med 21 prosent lavere risiko for kreft i tykk- og endetarmen, 45 prosent lavere risiko for å utvikle magekreft og 21 prosent lavere risiko for å utvikle noen former for lymfekreft.

Av de tre undergruppene av de som spiste et vegetarisk kosthold var det de som spiste helt vegansk som hadde aller lavest risiko for å utvikle kreft, og forskerne konkluderte med at denne gruppen hadde hele 43 prosent lavere risiko for å utvikle brystkreft, og 31 prosent lavere risiko for å utvikle kreft i prostata.

De som spiste et helt vegansk kosthold, uten noen animalske ingredienser, hadde hele 43 prosent lavere risiko for å utvikle brystkreft, og 31 prosent lavere risiko for å utvikle kreft i prostata. 

Studien, som ble publisert tidligere denne måneden i det medisinske tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition, var en del av en større studie som har fått navnet Adventist Health Study-2. Forskerne påpeker at dette dreier seg om en såkalt observasjonsstudie, men at funnene deres var overbevisende og entydige.

Plantebaserte kosthold og kreft

Veganske kosthold, som har en tendens til å være svært rikt på frukt, grønnsaker, og belgfrukter, og lenge vært assosiert med en redusert risiko for å utvikle kreft, og også med en lengre enn gjennomsnittlig levealder. Linken mellom et plantebasert kosthold og en reduksjon i hyppig forekommende krefttyper som mage- og tarm, bryst og prostata har også blitt trukket før av mange ulike studier. Men denne nye studien som ble utført på Syvendedagsadventister i USA og Canada er nok en av de første av sitt slag som også finner sterke bevis for at et vegetarisk kosthold også senker risikoen for å utvikle andre typer kreft, som det per i dag ikke har vært forsket like mye på.

– Denne studien har gitt oss mye informasjon og kunnskap som er relativt ny og som også muligens er noen av de mest robuste funnene man har i dag når det gjelder innvirkningen kosthold har på krefttyper som mage-, tarm- og lymfekreft. Vi så også at det absolutt kan ha mye å si for andre kreftformer, som lunge- eggstokk og bukspyttkjertelkreft, hvor vi så at de som spiste et vegetarisk kosthold hadde en lavere risiko jevnt over, men her trengs det flere studier for å virkelig få bekreftet at dette stemmer, uttaler en av studiens hovedforfattere, Gary E. Fraser.

Til tross for studier som denne som viser at et plantebasert kosthold kan bidra til en bemerkelsesverdig lavere risiko for å utvikle flere ulike typer kreft, i tillegg til å senke risikoen for å utvikle andre livsstilssykdommer som diabetes, fedme og hjerte- karsykdommer, så henger ikke helsemyndigheter verden over helt med på notene. I noen land ser man nå et sakte skifte mot å anbefale et mer plantesentrisk kosthold, men fortsatt har man få tydelige retningslinjer som bekrefter at å spise et kosthold uten kjøtt vil gi mange og langvarige positive helseeffekter.

I et tidligere intervju med Plant Based News uttaler Dr Shireen Kassam, som er hematolog og grunnlegger av gruppen Plant Based Health Professionals UK, følgende:

– Det er på høy tid at legestanden og helsemyndigheter går så langt som å anbefale pasienter og befolkningen generelt å legge om til et plantebasert kosthold. Ikke bare vil dette redusere antallet mennesker som får en kreftdiagnose, men vi har også i dag bevis for at et plantebasert kosthold øker oddsen for at man overlever dersom man allerede har en kreftdiagnose. Og når man i tillegg vet de enormt positive effektene et plantebasert kosthold har på å fremme god kardiometabolsk helse, ja, så er det temmelig åpenbart hvorfor leger og helsepersonell og helsemyndigheter nå må anbefale et plantebasert kosthold som det mest helsefremmende.

Les også