Gå til hovedinnhold

Østerrike: Kan spare 255 euro på å legge vegansk i handlekurven  

Julie Kvamme

Oppdatert 16. juni

En studie utført av institutt for organisk gårdsbruk i Østerrike på vegne av WWF har gitt ny innsikt til diverse aspekter av en rekke forskjellige kosthold.

Konklusjonen? Vegansk er billigst.

Studien tok utgangspunkt i en handlekurv med 75 matvarer som ble vurdert som essensielle for hvert enkelt kosthold, og sammenlignet den ukentlige eller månedlige kostnaden for en familie på fire.

Disse kostholdene ble sammenlignet

  • Standard blandet kosthold, med høyt inntak av meieriprodukter, egg og kjøtt.
  • Sunt altetende kosthold.
  • Sunt ovo-lakto-vegetarisk kosthold.
  • Sunt vegansk kosthold.

Alle kostholdene var basert på østerrikske kostråd, mens standard blandet kosthold er basert på gjennomsnittet slik det er i dag.

Målet er å sammenligne kostnad og miljøpåvirkning av de forskjellige kostholdene.

Mye å spare på å kutte ut kjøtt

Grafer sammenligner kostnader for standard, redusert kjøtt-, vegetarisk- og vegansk- kosthold. Standard kostad: 802 euro Standard økologisk kostnad: 611 euro Redusert kjøtt kostnad: 592 euro Redusert kjøtt økologisk kostnad: 483 euro Vegetarisk kostnad: 523 euro Vegetarisk økologisk kostnad: 424 euro Vegansk kostnad: 386 euro Vegansk kostnad økologisk: 457 euro

Resultatene tyder på at å redusere kjøttinntaket, også reduserer matkostnader.

De største besparelsene kom om man bytter fra dagens standard kosthold, til et helt vegansk kosthold: Det koster 225 euro i måneden, som gir en kostnadsreduksjon på 41 prosent.

Et ovo-lakto-vegetarisk kosthold sparte 187 euro i måneden.

Å bytte fra “standard blandet kosthold”, som inkluderer høyt inntak av kjøtt, meieriprodukter og egg, til et kosthold som inneholder et begrenset inntak av animalske produkter, gav besparelser på 127 euro i måneden for en familie på fire.

Økologisk er dyrere, men billigst som veganer

Studien så også på kostnaden på økologisk mat. Her gikk kostnaden opp på alle kostholdene, men vegansk kommer best ut.

Det veganske, økologiske kostholdet var billigst og gikk opp minst i pris sammenlignet med de tre andre.

Ved standard kosthold, gikk prisen opp med 31 prosent om man velger økologisk, mens ved vegansk kosthold var økologisk bare 18 prosent dyrere.

Vegansk, økologisk mat gav også de høyeste utslippskuttene, og har den laveste differansen mellom ikke-økologisk og økologisk på 7 prosentpoeng.

Grafer sammenligner reduksjon i utslipp for standard, redusert kjøtt-, vegetarisk- og vegansk-kosthold. Standard kostnad: 0 prosent reduksjon Standard økologisk kostnad: 20 prosent reduksjon Redusert kjøtt kostnad: 44 prosent reduksjon Redusert kjøtt økologisk kostnad: 54 prosent reduksjon Vegetarisk kostnad: 46 prosent reduksjon Vegetarisk økologisk kostnad: 56 prosent reduksjon Vegansk kostnad: 65 prosent reduksjon Vegansk kostnad økologisk: 72 prosent reduksjon

Vil du vite mer om plantebasert mat og klimautslipp?

Myte at det er dyrt å være veganer

Det er en seiglivet myte at det er dyrt å spise vegansk, selv om flere studier viser noe annet.

En amerikansk studie avdekket tidligere i år at vegansk er billigere enn tradisjonell kost, mens en Oxford-studie fra 2021 avdekket at vegansk kosthold kan redusere matkostnader med i opp til en tredjedel i høyinntektsland. Studien baserte seg bare på råvarer, og vurderte ikke kjøtterstatninger.

Marco Springmann, som forsker på fremtidens mat i Oxford, kommenterte den gang at mange nok ville la seg overraske av at det er billigere med vegansk mat.

– Når forskere som meg sier at man bør spise sunt og miljøvennlig, kommenteres det ofte at vi sitter i elfenbenstårn og ber om noe som er økonomisk utilgjengelig for folk flest, men studien vår viser det motsatte.

Les også