Gå til hovedinnhold

Pai med svart oliventapenade

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

En skikkelig smaksbombe av en pai som er inspirert av reiser til Middelhavet. Kraftige smaker fra oliven, kapers, hvitløk og sjalottløk smelter sammen til en uimotståelig forrett. Med sprø butterdeig har du en perfekt kontrast til den salte, grove tapenaden. Som prikken over i’en legger du til søte tomater og frisk asparges som gjør olivenpaien ekstra fargesterk. Du kan også bare lage oppskriften på oliventapenade og servere den som dipp eller pålegg på ristet brød eller kjeks. Oppskriften på pai med oliventapenade har vi fått låne fra kokeboken Eating for Tomorrow, en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction.

Total tid: 30 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
sprø paibunn med oliventapenade, asparges og skivede tomater.
Sprø butterdeig og søte grønnsaker er en perfekt kombo til den salte, grove oliventapenaden. Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Lag tapenaden
    Ha alle ingrediensene til tapenaden i en blender eller foodprosessor, og kjør til en grov blanding (den skal ikke være helt glatt). Smak til med svart pepper.

  2. Forbered butterdeigen
    Kutt butterdeigsplaten i rektangler på ca. 12 × 8 cm. Skjær forsiktig et snitt ca. 2 cm innenfor kantene, uten å skjære helt igjennom. Prikk lett med en gaffel i midtfeltet, også uten å gå helt igjennom. Pensle kantene med plantemelk og forstek i 5–6 minutter. Ta dem ut igjen.

  3. Fyll og stek paiene
    Fordel tapenaden i midtfeltet av butterdeigen. Legg tomatskivene på toppen. Stek i ovnen ved 180°C i 10–15 minutter, til deigen er gyllen og sprø.

  4. Forbered aspargesen
    I mellomtiden, kok opp en kjele med lettsaltet vann. Ha i aspargesen og kok i 4–5 minutter. Ta de ut og legg til side.

  5. Topp med asparges og server
    Ta paiene ut av ovnen og legg aspargesen på toppen. Dryss eventuelt over mikrogrønt og ha på en liten skvett olivenolje før servering.